четвер, 11 лютого 2021 08:21

Провідну партію очолила нова лідерка

Провідну партію очолила нова лідерка
Маргарет Тетчер називали найвидатнішим лідером Великої Британії мирного часу. Фото ВВС

Маргарет Тетчер обрали лідером Консервативної партії Великої Британії 11 лютого 1975-го. Уперше в британській історії жінка очолила політичну партію.

Маргарет Робертс в історію увійшла під прізвищем свого чоловіка. 1950-го 25-річна Маргарет закінчила Оксфордський університет. Вийшла заміж за підприємця Деніса Тетчера. Отримала свідоцтво адвокатки, активно займалася політичною діяльністю.

1959 року стала депутаткою Палати громад. У 1970–1974 роках Маргарет Тетчер була міністеркою освіти і науки в кабінеті Едварда Гіта. Стала лідеркою Консервативної партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церемонію коронації принцеса Єлизавета репетирувала двічі

Вона стала прем'єр-міністром Великої Британії 1979 року. Уряд під її керівництвом приватизував кілька галузей промисловості та протистояв страйкам гірничих профспілок.

Вона засуджувала гонку озброєнь, за що в публікації радянської газети "Красная звезда" Маргарет Тетчер назвали "Залізною леді".

Очолювала уряд по 1990 рік. Її політика була спрямована на обмеження впливу профспілок, скорочення соціальних витрат і заохочення приватизації в деяких галузях економіки. Критики подібних реформ вважали їх згубними для Великобританії.

Політика Тетчер привела до зростання економіки і виходу країни з економічної кризи. Померла 8 квітня 2013 року від інсульту.

До коронації майбутньої королеви Єлизавети ІІ уся Британія готувалася майже рік. 2 червня 1953 року 27-річна принцеса Єлизавета зійшла на трон.

Зараз ви читаєте новину «Провідну партію очолила нова лідерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути