пʼятниця, 14 липня 2017 14:20

Прототипом моряка Попая став близький друг художника-мультиплікатора

Прототипом моряка Попая став близький друг художника-мультиплікатора
Моряк Папай. Фото: Вікіпедія

14 липня 1933 року у США вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про моряка Попая - стрічка I Yam What I Yam. Моряк Попай — вигаданий герой коміксів і мультфільмів. У мультику - це чоловік середнього віку з незалежним характером, своєрідним голосом і манерою мови, він постійно примружує око, у роті тримає люльку та має величезну силу. Зіткнувшись із важкою справою, з'їдає банку шпинату і стає у багато разів сильніший. Моряка Попая створив художник-карикатурист Елзі Крайслер Сегар (1894–1938). Його образ вперше з'явився у серії щоденних коміксів Thimble Theatre компанії King Features Syndicate. Деякі історики мультиплікації вважають, що прототипом для моряка послужив Френк Фіґль, колишній близький друг Елзі Сегара. Сюжети мультфільмів являли варіації на тему боротьби за серце Олів Ойл. Суперник Попая Блуто намагався здобути прихільність Олів Ойл, яка була дівчиною моряка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські матроси спокусилися на таїтянських жінок

Історія персонажа почалася 17 січня 1929 року, коли у світ вийшов черговий номер із новим сюжетом про бравого моряка. До наявних персонажів коміксу — Олів Ойл, Хема Греві (перший бойфренд Олів) і Кастора Ойла (брат Олів) приєднався моряк на ім'я Попай. Перший мультфільм із моряком Плпаєм створили 1933 року на нью-йоркській мультиплікаційній студії Fleischer Studios. Мав назву I Yam What I Yam (спотворене "Я такий, який є" або "Я те, що я їм"). Останню серію за його участю на цій студії випустили 1942 року, мала назву Baby Wants A Bottleship. Всього за ці роки випустили 108 короткометражних анімаційних фільмів. У період з 1942-го по 1957-й 126 мультфільмів за участю Попая вийшли на студії Famous Studios (підрозділ Paramount Pictures).
У період з 1960-го по 1962-й 220 мультфільмів послідовно знімали різні студії. 1980 року вийшов повнометражний фільм, у якому роль Попая виконав Робін Вільямс.

2004 року до 75-річчя персонажа випустили телефільм Popeye's Voyage: The Quest for Pappy, створений з використанням комп'ютерної анімації студією Mainframe Entertainment, Inc (зараз Rainmaker Animation).

Зараз ви читаєте новину «Прототипом моряка Попая став близький друг художника-мультиплікатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути