субота, 14 жовтня 2023 09:02

Протистояли двом тоталітарним режимам - сьогодні народилась Українська повстанська армія

Протистояли двом тоталітарним режимам - сьогодні народилась Українська повстанська армія
14 жовтня 1942 року вважають символічною датою створення Української Повстанської Армії Фото: twitter.com/UKRINFORM

14 жовтня 1942 року польовий командир Сергій Качинський сформував перший бойовий відділ із розрізнених загонів українців у місті Сарни - тепер Рівненської області. Нині цю подію вважають символічною датою створення Української повстанської армії.

Історики зазначають, що дату закріпили 1947 року постановою Української Головної визвольної ради, а прив'язка до свята Покрови мала демонструвати тяглість історії українського війська від козачих часів. Насправді, як самостійна бойова одиниця УПА утвердилась у квітні-травні 1943 року, а назву популяризували воїни Тараса Бульби-Боровця – командира Поліської січі.

Першим Командувачем УПА став Дмитро Клячкіський, він же Клим Савур. Спочатку за головне завдання структура визначила підготовку всеукраїнського повстання проти СРСР і Німеччини, яке мало завершитись створенням самостійної і соборної України. Для цього протистояли обом воюючим тоталітарним державам. Також боролися і з польською Армією крайовою. Сутички переростали у великі конфлікти з багаточисленними жертвами серед мирного населення, як українського так і польського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський нагадав Дуді про зруйновану могилу УПА

Після перенесення бойових дії за межі України, воїни УПА сконцентрувалися на захисті українського населення - боротьбі з Червоною армією та каральними органами Радянського Союзу, але сили були нерівними. УПА перейшла до збройного підпілля, а розмах спротиву поступово згасав.

5 березня 1950 року неподалік Львова убили генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Попри це, протистояння тривало до 1954 року, тоді свівробітники МГБ УРСР захопили останнього командира УПА Василя Кука. Надалі ще близько шість років відбувалися поодинокі антирадянські акції окремих учасників структури.

За сучасними підрахунками через лави УПА пройшло близько 100 тис. бійців. Підтримували їх близько 500 тис. волонтерів.

2015 року Україна визнала УПА та її воїнів борцями за незалежність.

Конгрес представників націоналістичних організацій завершився у Відні 3 лютого 1929-го. На ньому створили Організацію українських націоналістів. Головою обрали полковника армії УНР Євгена Коновальця.

ОУН виникла як підпільна. Об'єднала Українську військову організацію, Союз визволення України та чисельні молодіжні товариства, засновані у Чехословаччині.

Метою організації проголосили здобуття незалежності на українській етнічній території.

Зараз ви читаєте новину «Протистояли двом тоталітарним режимам - сьогодні народилась Українська повстанська армія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути