субота, 12 травня 2018 08:20

Президента США нагородили титулом почесного доктора Київського університету

Президента США нагородили титулом почесного доктора Київського університету
Подружжя Клінтонів та Леонід Кучма в Україні. Фото: ua.korrespondent.net

Президент США Білл Клінтон виступив перед стінами Київського університету і проголосив: "Слава Україні!" 12 травня 1995 року - на другий день офіційного візиту в Україну. Його нагородили титулом почесного доктора Київського університету.

46-річний Білл Клінтон був обраний президентом США у 1992 році, випередивши свого конкурента з Республіканської партії Джорджа Буша-старшого. У 1993 році він підписав Договір між Росією та США про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, до якого приєдналися Україна й Казахстан. В березні 1994 року під час візиту Президента України Леоніда Кравчука до США Клінтон підписав "Спільну заяву про розвиток дружби й співробітництва між двома країнами". У грудні того ж року був підписаний Будапештський меморандум. В обмін на відмову від ядерної зброї Білл Клінтон прийняв запрошення Леоніда Кучми відвідати Україну. Це був його перший візит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Борітеся-поборете" - як президент Білл Клінтон вдруге відвідав Київ

Офіційна частина візиту почалася з відвідування президентським подружжям Бабиного Яру і покладання вінків до могили Невідомого солдата в парку Слави. На наступний день президент спілкувався зі студентською аудиторією університету ім. Шевченко. Клінтон закликав боротися за утвердження демократії та пообіцяв підтримку Америки.

"Як ніколи, Америці потрібна сильна, демократична Україна-партнер. І хоча комунізм в Україні отримав поразку, але повністю демократія не перемогла. Америка буде поряд з вами у вашій боротьбі за квітуче майбутнє. Я певний, що Україна саме зараз має найкращі шанси за тисячу років досягти свободи та процвітання", - говорив тоді президент США. Також українською зацитував Шевченка: "Борітеся-поборете". Завершив виступ словами "Слава Україні!" також українською.

Перша леді Клінтон в цей час відвідувала українців в місцевому пологовому будинку. Клінтон визнав проблему Криму внутрішньою справою єдиной і неділимої України та пообіцяв $250 млн на закупівлю енергоносіїв, а його дружина - ліки на $3,6 млн. Під час перебування у Білому Домі Біл Клінтон відвідав Україну тричі : у 93-му, 95-му та 2000-му роках.

Після закінчення його терміну в Білому Домі Білл Клінтон займався благодійною діяльністю та виступав з промовами в багатьох навчальних закладах та для загальної аудиторії. Він також є засновником Фундації Вільяма Клінтона, яка займається гуманітарною допомогою на міжнародній арені і піклується вдосконаленням системи профілактики та лікування СНІДу та проблемою глобального потепління. Найчастіше колишній президент США згадує Україну у зв'язку із проблемою нерозповсюдження ядерної зброї та підготовкою до закриття Чорнобильської АЕС.

Зараз ви читаєте новину «Президента США нагородили титулом почесного доктора Київського університету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути