Ексклюзиви
четвер, 19 липня 2018 08:20

Престижну велогонку виграв сажотрус

Престижну велогонку виграв сажотрус
Учасники Тур де Франс, 1903 рік. Фото: Verlag Delius Klasing

Перемогою сажотруса Моріса Гарена завершилася перша велогонка Тур де Франс. Проходила за маршрутом Париж-Ліон-Марсель-Тулуза-Бордо-Нант-Париж 19 липня 1903 року. Її організувала спортивна газета L'Auto – сьогодні це журнал L'Equipe.

Найпрестижнішу в світі багатоденну велогонку придумали Анрі Дегранж і Гео Лефевр - редактор і журналіст спортивного видання "Авто". Хотіли підняти тираж газети. За 19 днів гонки він підскочив з 25 тис. до 65 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Визначився переможець "Тур де Франс"

6 етапів протяжністю від 268 до 471 км переможець подолав із середньою швидкістю 25,7 км/год. З 60 до фінішу доїхав 21 гонщик. Переможець Моріс Гарен із Реймса здолав цю відстань за 94,5 години.

Уродженець Італії працював сажотрусом, пізніше відкрив магазин із продажу велосипедів. За перемогу отримав 6075 франків – 13 місячних зарплат сажотруса. Гарен став не тільки першим переможцем знаменитої гонки, але на наступний рік, коли знову переміг, став і її першим дискваліфікованим чемпіоном. За давністю років і втратою документів вже ніхто достеменно не знає, що стало причиною такого рішення.

Гонка мала кілька перерв. Змагання не проводилися в 1915-1918 роках через Першу світову війну й 1940-1946 роках через Другу. З 1950-х років "Тур" почав проводитися в іншій країні. Рекордсмен гонки американець Ленс Армстронг. був дискваліфікований за вживання допінгу. Він тріумфував 7 разів. П'ять разів поспіль гонку вигравав іспанець Мігель Індурайн. 1990 року тріумфатором став Грег Лемонд із США, який не виграв жодного етапу.

Британець Кріс Фрум з команди Sky виграв "Тур де Франс 2017". Найкращим спринтером велобагатоденки визнали американця Майкла Меттьюса з Sunweb. Титул "гірського короля" отримав його партнер по команді, француз Воррен Баргіль, а білу майку найкращого молодого гонщика - британець Саймон Єйтс з команди Orica-Scott. Найкращою командою турніру стала Sky Кріса Фрума.

Зараз ви читаєте новину «Престижну велогонку виграв сажотрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути