Ексклюзиви
середа, 11 жовтня 2017 04:20

Православний собор затвердив втрачену автокефалію Української православної церкви

Православний собор затвердив втрачену автокефалію Української православної церкви
Андріївська церква у Києві — значний сучасний осередок УАПЦ. Фото: Вікіпедія

11 жовтня 1921 року у Києві відбувся Всеукраїнський православний собор, який затвердив автокефалію Української православної церкви. Її було втрачено 1686-го, коли Московський патріархат "відкупив" Українську церкву в царгородського патріарха Діонісія за 200 червінців і 120 соболів. Митрополитом Української православної церкви на соборі обрали Василя Липківського. 1937-го за вироком "трійки" НКВС його було страчено, місце поховання невідоме.

14-30 жовтня 1921 року в Києві Перший всеукраїнський церковний собор підтвердив автокефалію УАПЦ, проголошену Всеукраїнською православною церковною радою 5 травня. Собор вписав до канонів УАПЦ одну з головних засад: "Українська православна церква є автокефальною, ніякому духовному урядові інших православних церков не підлегла, і сама порядкує своїм духовним життям за провідництвом Святого духа." Протягом 1917—1921 років УАПЦ вже мало понад 1500 парафій і в кожній з них священиків, 30 окружних церковних рад, 30 єпископів, в Києві відбувся випуск 300 слухачів теологічних курсів (спочатку були місячні, опісля тримісячні і згодом піврічні богословські курси).

В ситуації, коли неможливо було провести канонічне поставлення єпископів, собор вирішив провести висвячення єпископів через рукоположення самих священиків, що є грубим порушенням згідно з православними канонами (1 правило святих Апостолів). Таким чином було висвячено протоієрея Василя Липківського, який став митрополитом УАПЦ та протоієрея Нестора Шараєвського. Після цього вони рукоположили інших 27 єпископів для УАПЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 75 років тому відновили незалежність України

Все священство та активні вірні УАПЦ були заарештовані, заслані та розстріляні НКВД протягом 1930-1937 років. Напередодні Другої світової війни були ліквідовані майже всі прояви УАПЦ в підрадянській Україні.

У 1942 році єпископами Польської православної церкви на чолі з архієпископом Полікарпом Сікорським Українська автокефальна православна церква була відновлена, але вже канонічно визнаними ієрархами. Та після війни УАПЦ знову була заборонена комуністичним режимом. Єпископат і частина духівництва виїхала за кордон, де УАПЦ продовжувала діяти. Подальша діяльність УАПЦ аж до проголошення Україною незалежності, в основному пов'язана з Українською православною церквою США в Європі та Австралії.

27 лютого 2015 року Архиєрейський собор обрав Місцеблюстителем престолу УАПЦ Митрополита Львівського, керуючого Рівенсько-Волинською і Таврійською єпархіями Макарія.

Зараз ви читаєте новину «Православний собор затвердив втрачену автокефалію Української православної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути