Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2016 18:51

"Правильно роблять, що б'ють комуністів" - що казали жителі Донбасу про повстання в Угорщині

Як населення Донбасу реагувало на події Угорської революції 1956 року? Про це під час круглого столу "Угорська революція 1956 року як прояв системної кризи і початок краху прорадянських тоталітарних режимів" розповів співробітник Українського інституту національної пам'яті Ігор Каретніков. Захід відбувся з нагоди 60-річчя від дня початку революції.

УІНП опублікував найважливіші тези доповідача.

Автор: УІНП
 

Отже, як у неофіційній ситуації реагували на події в Угорщині окремі мешканці Ворошиловградської та Сталінської областей (сучасних — Луганської та Донецької)?

"Ми не можемо об'єктивно оцінити події в Угорщині, бо радянське радіо неправильно інформує своїх радіослухачів. Зовсім іншу позицію має Бі-Бі-Сі, повністю та правдиво розповідаючи про події в Угорщині", - говорив інженер Титаренко (Ворошиловград).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Русские, уходите домой!" - повстання в Будапешті придушили за ніч

"Наші комуністи теж прикриваються червоними книжечками, але ми їм коли-небудь організуємо "Будапешт", - зазначав слюсар Гончаренко (Горлівка).

"Правильно роблять в Угорщині, що б'ють комуністів, це треба зробити і у нас", - сказав своїм попутникам на станції Слов'янськ мешканець Краматорська Іллєнко. Його засудили у січні 1957 року.

На Донбасі люди відчули, що словосполученням "угорська революція" можна погрожувати "всіляким начальникам", вимагаючи покращення свого життя. На харцизьких заводах "Доненерго" та трубному робітники відкрито говорили: "І у нас треба завести таке, щоб воля колективу була законом для керівників підприємств".

Автор: УІНП
 

Зрозуміло, ми можемо говорити лише про окремі випадки протестної активності на Донбасі в контексті подій в Угорщині. Більшість населення відреагувала на них у звичний спосіб — зберігаючи традиційне мовчання. Але, як справедливо зауважив німецький дослідник Герман Коциба, багатозначне мовчання не зупиняє продукування смислів.

Нині часто можна почути, що серед всіх регіонів України, Донбас був найупокоренішим радянською владою. Я ризикну стверджувати, що реальний Донбас дуже відрізняється від того офіційного образу, який йому накинула комуністична пропаганда. Про це свідчать прояви неофіційних настроїв мешканців цього краю.

Угорська революція 1956 року — повстання в Угорщині, придушене радянськими військами за участі органів державної безпеки Угорщини ÁVH, аналога КДБ СРСР.

У сучасній Угорщині день, коли розпочалася революція, 23 жовтня, - державне свято.

Зараз ви читаєте новину «"Правильно роблять, що б'ють комуністів" - що казали жителі Донбасу про повстання в Угорщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути