субота, 17 жовтня 2020 08:20

Збудували найбільший храм Києва

Збудували найбільший храм Києва
Михайлівський Золотоверхий собор у XVIII ст.Його грабували і руйнували орди татар, зносила радянська влада. Джерело: Живописная Россия: Малороссия, Подолия и Волынь

У Києві 17 жовтня 1113-го закінчили будувати найбільший собор - Михайлівський Золотоверхий. Його зводили 5 років. Перший камінь заклав князь Святополк-Михаїл.

Князь Святополк ІІ Ізяславич (1050-1113) замість старої дерев'яної церкви збудував кам'яну, прикрасив її мармуром, мозаїкою і дорогоцінними іконами. Церква св. Архистратига Михаїла була на той час єдиною в Києві, яка мала золоту баню і через це одержала назву Золотоверхої.

Автором практично всіх мозаїк Михайлівського собору вважають давньоруського художника, ченця Києво-Печерського монастиря Алімпія.

Найбільшою святинею стали мощі святої великомучениці Варвари, привезені до Києва дружиною князя Святополка - Варварою. В 1240 році його пограбували і частково знищили орди хана Батия.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільшу християнську церкву збудували на місці могили апостола

Богдан Хмельницький своїм коштом відновив позолоту на центральній бані храму. У 1718 році гетьман Петро Скоропадський влаштував у головній церкві новий іконостас.

1919-го церковні цінності конфісковані та пограбовані більшовиками, житлові приміщення монастиря стали гуртожитки. Монастир ліквідували. Фрески вивезли в Росію.

1934 року Михайлівський Золотоверхий собор, дзвіницю та частина інших споруд монастиря знесли.

В 1998-му Українська православна церква Київського патріархату відбудувала храм та відкрила його для вірян.

В Римі 18 листопада 1626 року освятили собор Святого Петра – церемоніальний центр Римо-католицької церкви. За легендою, він споруджений на місці поховання апостола Петра, що загинув 66-го. Зараз це найбільша християнська церква у світі.

Зараз ви читаєте новину «Збудували найбільший храм Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути