субота, 27 січня 2018 04:20

Після війни у таборі Аушвіц облаштували військовий госпіталь

Після війни у таборі Аушвіц облаштували військовий госпіталь
Концентраційний табір "Аушвіц-Біркенау". Фото: Вікіпедія

27 січня 1945 року солдати 107-ї дивізії 60-ї армії 1-го Українського фронту під командуванням генерал-майора Василя Петренка увійшли на територію одного з найбільших німецьких таборів смерті Аушвіц-Біркенау, де за чотири роки загинуло близько 1,1 мільйона чоловік.

Аушвіц - один із найбільших концентраційних таборів нацистської Німеччини, який розташували на території Польщі (біля м. Освенцим) впродовж 1940-1945 рр. Концентраційний табір Аушвіц був створений 20 травня 1940 року розпорядженням Рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера на території колишніх військових казарм поблизу міста Освенцим, яке після окупації Польщі увійшло до складу Генерал-губернаторства. Аушвіц став для світу символом Голокосту, геноциду й терору. Вчені вважають, що через концтабір Аушвіц пройшло щонайменше 1,3 млн осіб, з яких 1,1 млн були знищені. Окрім євреїв та поляків, які представляють дві найбільш постраждалі групи, виокремлюють представників інших національностей, серед яких – і українців. Дослідники припускають, що в'язнями концтабору Аушвіц було близько 110 тис. осіб-вихідців з України: військовополонені червоноармійці, члени Організації українських націоналістів, депортовані за спротив вивезенню на примусову працю або втікачі з цих робіт, зокрема - близько 95 тисяч закарпатських євреїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язнів концтабора Дахау годували травою, корінням і картопляним лушпинням

Після вступу Червоної Армії на територію Польщі 58 тисяч в'язнів Аушвіц-Біркенау були вивезені німцями в інші концтабори і на момент звільнення Освенциму військами 1-го Українського фронту 27 січня 1945 року в 300 тюремних бараках було виявлено 648 трупів і 7600 тисяч кинутих напризволяще людей, в тому числі 600 дітей (за іншими даними - 2189 осіб і 200 дітей). Після звільнення табору Аушвіц-Біркенау його архів був вивезений до Москви, а в кількох його бараках розмістився радянський військовий госпіталь. За час існування табору Аушвіц-Біркенау у ньому пройшли службу близько 7000 членів німецької військово-поліцейської організації СС, 12% з яких згодом були засуджені за військові злочини.

У 1996 році уряд Німеччини оголосив 27 січня офіційним Днем пам'яті жертв Голокосту, а резолюцією ООН №60/7 від 1 листопада 2005 року ця дата відзначається як Всесвітній день пам'яті жертв Голокосту.

Зараз ви читаєте новину «Після війни у таборі Аушвіц облаштували військовий госпіталь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути