Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2021 11:39

Спроба змінити статус мови викликала масові протести

Спроба змінити статус мови викликала масові протести
1978-го у Тбілісі відстояли державний статус грузинської мови. Фото: secrethistory.su

14 квітня 1978 року у Тбілісі та інших грузинських містах пройшли масові протести з вимогою визнання грузинської мови офіційною.

1977-го прийняли нову конституцію СРСР. У республіках почали готуватися нові проєкти конституцій.

Стаття 75-та проєкту конституції Грузинської РСР містила згадку лише про російську мову.

"Грузинська РСР забезпечує використання в державних і громадських органах, культурних та інших установах російської мови та здійснює всебічну турботу про її розвиток. У Грузинській РСР на основі рівноправності забезпечується вільне використання в усіх органах і установах російської, а також інших мов, якими користується населення", - йшлося в проєкті.

Колишня конституція вказувала, що державною мовою Грузинської РСР є грузинська мова.

Серед студентів та викладачів пішли чутки, що грузинська мова за новою конституцією більше не буде державною.

Почали готувати мітинги. Донька директора "Грузія-фільм" Резо Чхеїдзе та студентка Тбіліського університету Тамріко Чхеїдзе поширювали листівки із закликами вийти на демонстрацію.

Демонстранти зібралися біля будівлі університету і пройшли через центр міста до Будинку уряду. Несли транспаранти, читали вірші грузинських класиків. Уздовж шляху демонстрації з інтервалом в 10 м стояли солдати й міліціонери. Силовики намагалися зупинити протестувальників, але їх відштовхували чоловіки, що йшли попереду.

Останній заслін складався з поставлених впоперек вулиць вантажних машин для розвезення хліба. Одну з них винесли на руках. Так вдалося пройти до Будинку уряду близько 10 тис. осіб. Решту міліція відсікла. Вони залишилися біля університету, але не розходилися.

Біля уряду почався мітинг. Студентки медінституту порвали на полотнища свої білі халати й губною помадою написали на них вимоги зберегти грузинську мову як державну. З Будинку уряду передали листівки з компромісним текстом статті. Грузинську мову пропонували назвати республіканською. Демонстранти почали палити листівки й продовжували скандувати: "Державна!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Грузії почалися масові протести

Тоді ввімкнули репродуктори, які транслювали на площу перебіг засідання Верховної Ради на чолі з Едуардом Шеварднадзе. Той казав, що Грузія обговорила статтю з Москвою. Демонстранти почали обурюватись. Тоді політики заявили, що збережуть статтю. Це викликало овації. Але демонстранти не розходилися, доки Шеварнадзе особисто не заявив про державний статус грузинської мови.

14 квітня в сучасній Грузії відзначається як День рідної мови.

Радянські війська розігнали мирну демонстрацію у Тбілісі 9 квітня 1989-го. Загинули 19 людей. Абхазія вийшла зі складу Грузії та оголосила бажання увійти до складу СРСР. 4 квітня лідери грузинського національного руху перед Будинком уряду в Тбілісі почали безстроковий мітинг. До гасел зупинити сепаратизм приєдналися також заклики проти радянської влади в Грузії та на підтримку незалежності країни. ЦК Компартії Грузії звернулося до Москви з проханням направити до Тбілісі додаткові військові підрозділи для розгону демонстрації силою.

Зараз ви читаєте новину «Спроба змінити статус мови викликала масові протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути