середа, 26 грудня 2018 14:42

Поляки засудили українського поета за критику влади

Поляки засудили українського поета за критику влади
У 1702 році стратили поета Данила Братковського. Фото: "Волинська Правда"

Книгу Данила Братковського "Світ, по частинах розглянутий" видали у Луцьку 26 грудня 2003-го. Автора 26 листопада 1702-го стратили на площі Ринок у Луцьку.

За вироком польського військового суду, йому відітнули руки, ноги, потім голову й перерубали тулуб, повідомляє uahistory.com.

Братковський був волинським шляхтичем, поетом, громадським діячем. Боровся за соціальне і національне визволення українців. Навчався у Києво-Братській колегії та на території Італії.

1697-го на позичені гроші Братковський видав у Кракові збірку з 525 польськомовних сатиричних поезій під назвою "Світ, розглянутий по частинах". Поет у творах викривав польську владу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська церква наклала анафему на українця

Данило Братковський підтримував зв'язки з гетьманом Іваном Мазепою. Став учасником антипольського повстання під проводом Семена Палія. Готував повстання селян на Волині, але був затриманий загоном Ледоховського, коли віз козацькі листи та прокламації.

У в'язниці Луцька його піддали тортурам. Згодом стратили на головній площі.

2013-го Данила Братковського визнали святим.

Російські війська під проводом князя Олександра Меншикова взяли штурмом і зруйнували вщент місто Батурин - сучасний Бахмацький район Чернігівської області 13 листопада (2 листопада за старим стилем) 1708-го. Гетьманську столицю знищили за наказом царя Петра І, щоб помститися Івану Мазепі за перехід на бік шведського короля.

Зараз ви читаєте новину «Поляки засудили українського поета за критику влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути