четвер, 27 червня 2013 17:44

Польща була розмінною монетою після Другої світової

Польща була розмінною монетою після Другої світової
Фото: molotoff.info

Про те чому Польщу здали Радянському Союзу після Другої світової для Gazeta.ua розповів Львівський історик Андрій Козицький.

"Важливе питання, яке зараз активно експлуатується в дискусії — це питання "Чи повелись західні союзники після другої Світової війни щиро та чесно зі своїми союзниками зі східної Європи на Ялтинській та Постдамській конференціях?", - зауважує Козицький. - Найбільш болісне питання Польщі. Вже на Ялтинській конференції у 1945 році Черчиль та Рузвельт наполягали на тому, аби Польща сама могла обрати свій уряд. Вони посилались на те, що світова війна почалась через Польщу".

Після початку війни на території Польщі світові держави виступили на її захист, розпочавши світову війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці не змогли помститися за Голодомор"

"На це Сталін відповів, що Польща уже зробила вибір на користь комуністичної ідеї й має Люблінський уряд, - сказав історик. - Врешті Сталін усе ж добився свого й переконав лідерів західного світу у своїй правоті. Коли у Черчиля запитали чи він не відчуває ганьбу через те, що зрадив країну, через яку й почав війну. Черчиль відповів: "Я вважаю, що краще дозволити Росії наїстись. Росія — це, як велика тварина, яка довгий час голодувала. Якщо ми обмежено нагодуємо її, тоді уникнемо небезпеки, що вона кинеться на нас та роздере нас на клапті".

Співрозмовник Черчиля, американський дипломат, був шокований такою метафорою. Тоді Черчиль додав "Подумайте, можливо, через багато десятиліть, ті народи, які ковтне російський велетень, можна буде випустити з його живота".

"Себто поляки будуть проковтнуті Радянською імперією, але вони не зникнуть, - пояснив думки Черчиля Козицький. - А через якийсь час ситуація зміниться й можна буде повернути їх у європейське коло політики".

Зараз ви читаєте новину «Польща була розмінною монетою після Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути