неділя, 08 грудня 2019 08:20

Поліція не пускала добровольців гасити вогонь

Поліція не пускала добровольців гасити вогонь
Будівля театру вигоріла дотла, загинуло 600 глядачів. Фото: Wien Museums

У віденському "Рінг-Театрі" 8 грудня 1881 року спалахнула пожежа під час вистави. Публіку охопила паніка, загинуло 600 глядачів, постраждало сотні віденців. Поліція і пожежні неправильно оцінили ситуацію і не пускали добровольців гасити вогонь і рятувати людей.

Глядачі того дня чекали початку опери Жака Оффенбаха "Казки Гофмана" о 19 годині. Один з робітників з довгою жердиною в руках випадково запалив завісу замість свічки. Вогонь перекинувся на сценічні підйомники, потім швидко загорілася сцена.

Утворилася сильна тяга, повітря відкинуло завісу, лавина вогню з гулом увірвалася в зал для глядачів. Публіку охопила паніка. Двері виходів в театрі відкривалися тільки всередину, що стримувало потоки глядачів. Поліція не пускала добровольців з фойє театру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ніч згорів центр міста

Будівля театру вигоріла дотла.Останки жертв пожежі ідентифікували по зубам. Головний режисер Рінг-театру Франц фон Яунер визнаний відповідальним за пожежу і засуджений до трьох років позбавлення волі. Його помилував імператор через кілька тижнів.

Наступного року влада міста прийняла закон про оснащення театрів протипожежними засобами. На виставах у великих театрах Австрії в обов'язковому порядку присутній співробітник служби безпеки, який брав на себе командування евакуацією людей при пожежі.

Велика пожежа розпочалась о 19.00 3 червня 1527-го у Львові. За ніч вона знищила всю готичну забудову в центрі міста. Вціліли кілька будинків: ратуша, вірменська церква, стіни кафедрального собору й крите черепицею помешкання Івана Боротьби.

Зараз ви читаєте новину «Поліція не пускала добровольців гасити вогонь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути