четвер, 12 квітня 2018 08:20

Політ першого космонавта тривав 108 хвилин

Політ першого космонавта тривав 108 хвилин
Перший космонавт світу Юрій Гагарін. Фото: ВВС

12 квітня 1961 року космічний корабель "Восток-1", пілотований 27-річним радянським льотчиком Юрієм Гагаріним, стартував о 9:07 за московським часом з космодрому "Байконур" в Казахстані. Зробив за 108 хвилин один виток навколо Землі і о 10:55 приземлився неподалік міста Енгельс - тепер Росія.

Сина теслі і доярки із села Клушино в Смоленській області, 26-річного Юрія Гагаріна вибрали у космонавти з-поміж 3 тисяч льотчиків. Він пройшов найважчі випробування у Москві: барокамера, центрифуга, тести, аналізи. Генеральний конструктор космічної техніки Сергій Корольов вирішив, що в космос полетить він. Дублером призначив Германа Титова. Врахував фізичні дані, соціальне походження, характеристику. У Гагаріна була ідеальна біографія — син колгоспників, що сам всього досяг, дружина та двоє доньок, член КПРС та "голлівудська" зовнішність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша собака у космосі померла через перегрів кабіни супутника

Політ першого космонавта тривав 108 хвилин. Після одного витка навколо Землі спусковий апарат корабля, успішно пройшовши щільні шари атмосфери, здійснив посадку в Саратовській області. Самого Гагаріна в капсулі не було: система м'якої посадки тоді ще не була винайдена, тому перший космонавт планети катапультувався з апарата, що спускався на висоті кількох кілометрів, і приземлився на парашуті.

Під час польоту Юрія Гагаріна було зафіксовано більш ніж десяток нештатних ситуацій. Про це через 50 років повідомив соратник основоположника практичної космонавтики Сергія Корольова, академік Борис Черток. Було підготовлено три повідомлення ТАРС про політ Гагаріна в космос. Перше — "Успішне", друге на випадок, якщо він впаде на території іншої країни або у Світовому океані — "Звернення до урядів інших країн", з проханням допомоги в пошуку, і третє — "Трагічне", якщо Гагарін не повернеться живим.

Приземлився перший космонавт планети також у незапланованому районі, переліт склав близько 600 кілометрів. Сідав Гагарін не на одному парашуті, як було передбачено, а на двох. Його зустріли як героя. Гагаріну Микита Хрущов вручив на Червоній площі Золоту Зірку Героя Радянського Союзу і нове звання "льотчик-космонавт СРСР".

Через сім років перший космонавт трагічно загинув.

27 березня 1968 року о 10:30 винищувач МіГ-15УТІ із льотчиками Юрієм Гагаріним та Володимиром Серьогіним на борту врізався в землю. Уламки літака знайшли за 65 кілометрів від підмосковного аеродрому "Чкаловський". Почувши новину про загибель Гагаріна, люди плакали.

Зараз ви читаєте новину «Політ першого космонавта тривав 108 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути