вівторок, 16 червня 2020 17:44

Показали найдавнішу зброю Азії

Археологи знайшли найдавніші наконечники стріл Азії в одній із печер острова Шрі-Ланка. Знахідка доводить, що люди користувалися луком та стрілами поза межами Африки десятки тисяч років тому.

"У Фа-Хен-Лені, печері в серці лісів вологої зони Шрі-Ланки, ми виявили безліч інструментів з каменю, кістки і зуба, зокрема кілька маленьких стріл, вирізаних з кістки, вік яких становить близько 48 тисяч років", - стверджують учені. Передає "Історична правда".

Автор: M. C. Langley
  На Шрі-Ланці виявили найдавніші наконечники стріл поза межами Африки
На Шрі-Ланці виявили найдавніші наконечники стріл поза межами Африки

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 200 тис. років старіший, ніж вважали: знайшли череп найдавнішої людини

Нині найдавнішим доказом використання людьми лука і стріл є знахідки з печери Сібуду в Південній Африці, яким близько 64 тис. років. Поза межами Африки найдавнішими вважалися луки віком 18 тис. років, знайдені на теренах сучасної Німеччини.

Матеріали, з яких виготовляли зброю, не можна назвати вічними, тому маленькі стріли, знайдені в печері, є важливим відкриттям. Вони показують, що поява такої технології не була одноразовою - вона виникала незалежно, у різних місцях.

Припускають, що наконечники використовували під час полювання на важкодоступну здобич тропічних лісів Такою могли бути маленькі мавпи і білки-ратуфа, що досі живуть на Шрі-Ланці.

Учені проаналізували кістяний наконечник стріли первісних людей та встановили, що його обмастили отрутою понад 60 тис. років тому. Артефакт розкопали ще у 1960-х у давніх шарах однієї з печер річки Класіс на східному узбережжі Південної Африки.

Зараз ви читаєте новину «Показали найдавнішу зброю Азії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути