четвер, 29 серпня 2019 12:43

Показали механізм, який допомагав давнім грекам при будівництві

Історик архітектури Алессандро П`єратіні виявив, що кам'яні блоки піднімалися й опускалися на місце за 150 років до винайдення підйомного крана.

Свідченням цього є поглиблення для тросів, важелів та дерев'яних ковзанок у каменях знайдених у Коринфі, повідомляє Science Alert.

Автор: Pierattini, Annual of the British School at Athens
  Греки використовували іноваційні методи будівництва за 150 років до винайдення крана у VI ст. до н.е.
Греки використовували іноваційні методи будівництва за 150 років до винайдення крана у VI ст. до н.е.

Давні греки винайшли кран у кінці VI ст. до н.е. До цього вважалося, що використовували неймовірні фізичні зусилля при будівництві.

"Головне відкриття греків в технології будівництва - це кран. Відомо, що жодна з попередніх цивілізацій не використовувала його, і він залишався центральним в будівництві без значних змін протягом майже 25 століть - тому що він був ідеальним ", - каже П`єратіні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи відкопали давній морський порт

Експерименти проведені істориком показали, що системи канатного підйому з важелями було достатньо, щоб підняти блоки вагою у 200 - 400 кг. Це дозволяло з легкістю опускати їх впритул до сусіда. Камені з кар'єру діставали без заглиблень, тому що вони не були потрібні поки не приходив час ставити їх на місце побудови.

Таким чином давньогрецькі методи будівництва були більш іноваційними ніж припускали вчені. Греки вдосконалили метод та на його основі винайшли відомий усім підйомний кран.

Археологи з університетів Парижа і Сорбонни на чолі з французьким єгиптологом П'єром Талієм знайшли папірус віком 4500 років. Його дістали у печері Ваді-ель-Жарден на березі Червоного моря. Журнал вів єгипетський чиновник Мерер. З нього дізналися, як єгиптяни будували піраміди.

Вапнякові блоки переміщали раби на відстань 25 км уздовж річки Ніл. Вони зробили гігантські греблі для відведення води Нілу і направляли потоки через штучні канали до будівельного майданчика.

Гігантські блоки клали в ці канали. Так їх переміщали кораблями по воді.

Зараз ви читаєте новину «Показали механізм, який допомагав давнім грекам при будівництві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути