Ексклюзиви
субота, 15 грудня 2018 23:13

Пограбували два кургани

Пограбували два кургани
На Вінниччині пограбували два кургани. Фото: "Вежа"

У Бершадському районі Вінницької області чорні археологи пограбували два кругани на території могильника.

Злочин виявили 7 грудня археологи, які приїхали на територію могильника, повідомила сайту "Вежа" співробітниця Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольга Грабовська.

"На одному з курганів викопано кілька шурфів розміром 1х2 м, і глибиною трохи більше метра. Інший курган копався із використанням техніки, на ньому вирито 7-метрову траншею і розкоп 2х4 м, глибиною близько 4,5 м. В розкопах, відвалах та навколо курганів залишків кістяків чи археологічних знахідок, виявлено не було (тільки порожні пластикові пляшки і недопалки залишені мародерами). Чи було щось знайдено не відомо. Можливо, скоро це вдасться дізнатися спостерігаючи за інтернет-аукціонами", - каже Грабовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чорні археологи" продали на аукціоні унікальний артефакт

Курганний могильник розташований за два кілометри на південь від с. Бирлівка Бершадського району Вінницької області. Його відкрили в 1959 році. На сьогодні там збереглися чотири кургани.

Два з них у кінці вересня 2018 року обстежували археологи Вінницького краєзнавчого музею на чолі з завідувачем сектора охорони культурної спадщини Михайлом Потупчиком. Через те, що курганний могильник розташовується на кукурудзяному полі, обміри та фотофіксацію відклали на пізніший час.

У місті Гайсин Вінницької області археологи знайшли у кургані Кладова могила стародавні прикраси та елементи одягу, повідомляє прес-служба НДЦ Рятівна археологічна служба.

Зараз ви читаєте новину «Пограбували два кургани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути