Ексклюзиви
середа, 15 травня 2013 14:54

Під столичний Південний міст пришвартувався бойовий човен часів Київської Русі
20

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Сьогодні вранці, у Києві презентували бойовий човен часів Київської Русі лодію " князь Володимир". 12-метрове судно підійшло до берега на веслах, і всі охочі змогли зійти на його борт та подивитись, як плавали слов'яни у 10-11 століттях.

Лодія була виготовлена за оригінальними кресленнями і має довжину 12 метрів і ширину 3,5 метрів. Судно ходить під вітрилами і розраховано на 10 веслярів. Вмістити така тура може до 17 пасажирів.

"Князь Володимир" - є єдина в світі. Унікальна та точна по корабельної архітектурі. На жаль нам не вдалось на дні українських рік чи озер знайти останки суден тих часів. Тому деякі елементи є запозичені у скандинавських археологів. Перед вами реконструйований на слов'янський лад дракар - бойовий човен-розвідник. Ним користувались, як і варяги так і слов'яни. 14 років ми працювали з  різними вченими. Пройшли шлях від Балтійського моря, до Дніпра. Весь час ми рухались на веслах і парусі. Нам вдалось дослідити, як переміщались люди в ті часи" ,- розповідає Сергій Воронов, капітан судна.

Корабель чорного кольору. На носі витесана з дерева голова дракона. З бортів звисають по шість щитів та п'ять весел. Під час театралізованої презентації, об борт судна розбили пляшку шампанського. Жінка, що грала роль княжни, змогла це зробити тільки з п'ятого разу.

"Над проектом працювали вчені з України та Росії - найбільш видатні дослідники, які спеціалізуються на історії судноплавства Київської Русі. У роботі були враховані світові наукові знання середньовічного суднобудування і дані сучасної науки", - каже Володимир Янченко, директор парку "Київська Русь". Він є керівником проекту.

Після презентації, судно вийшло в експедицію до Переяслава, де  в давнину були південні границі Русі. Після неї, лодію витягнуть з води, і встановлять у парку "Київська Русь", як науковий експонат.

Лодії широко використовувалася в Київській Русі в 10-12 столітті. На човнах варяги та слов'яни здійснювали військові походи або просто грабіжницькі набіги на Візантію. При подоланні природних або штучних перешкод, недоступних для судноплавства, їх тягли волоком.

Зараз ви читаєте новину «Під столичний Південний міст пришвартувався бойовий човен часів Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути