Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2018 15:04

Чому Україна не святкує 23 лютого

У СРСР 23 лютого відзначали як День Червоної армії. Пізніше свято перейменували на День захисника Вітчизни.

За радянських часів вважалося, що 23 лютого 1918 року Червона армія здобула перемогу над Німеччиною під Нарвою і Псковом. В історичних джерелах про цю перемогу немає інформації. Лідер більшовиків Володимир Ленін писав у газеті "Правда" про відмову полків захищати Нарвську лінію та про "втечу, хаос, безрукість, безпорадність", повідомляє DW.

18 лютого німці без опору захопили Двінськ, 20-го - Мінськ, 21-го - Полоцьк у сучасній Білорусі, Режице в Латвії, Нарву в Естонії та російський Псков. Там розміщувався штаб Північного фронту. Війська наступали невеликими летючими загонами.

"Армія кинулася тікати, кидаючи все", - писав більшовицький головком Микола Криленко. Нарком морських справ Павло Дибенко мав зі своїми матросами захищати Нарву. Коли німці наблизились - він утік на бронепоїзді в бік Гатчини. Його намагалися повернути царські генерали, які хотіли організувати оборону. Їм не вдалося.

Автор: twitter.com
  Наступ німецьких військ на більшовиків, 1918
Наступ німецьких військ на більшовиків, 1918

Зранку 23 лютого німці пред'явили ультиматум. Більшовики повинні були визнати незалежність країн Балтії, Фінляндії та України, роззброїти свій флот в Балтійському і Чорному морях, дати Німеччині право безмитного вивезення залізної руди та іншої сировини, підтвердити невигідний російсько-німецький торговий договір 1904 року.

Зранку 23 лютого німці пред'явили ультиматум. Більшовики повинні були визнати незалежність країн Балтії, Фінляндії та України

Радянському уряду на роздуми дали 48 годин. Ленін погодився на всі умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як реформувати державний календар: презентували аналітичний документ

Заснувати свято Червоної армії вирішив голова Реввійськради Лев Троцький. Заявив, що день приурочений до декрету Раднаркому про створення РСЧА. Насправді цей декрет підписали 15 січня 1918 року.

Автор: blogs.lt.vt.edu
  Лев Троцький разом із червоноармійцями
Лев Троцький разом із червоноармійцями

У 1935 році нарком оборони Климент Ворошилов обурювався, що дату для свята Червоної армії обрали безпідставно. За наказом глави радянської держави Йосипа Сталіна у 1938 році в "Короткому курсі історії ВКП (б)" написали, що: "Під Нарвою і Псковом німецьким окупантам було дано рішучу відсіч. День відсічі військам німецького імперіалізму - 23 лютого - став днем ​​народження молодої Червоної армії". Згодом у підручнику замість "рішучої відсічі" написали про "були вщент розбиті німецькі війська".

Після смерті Сталіна про міфічну перемогу 23 лютого не згадували, але свято залишилось.

Автор: kulturologia.ru
  Радянські листівки до 23 лютого
Радянські листівки до 23 лютого

У 2014 році президент України Петро Порошенко скасував святкування 23 лютого. День захисника України відзначають 14 жовтня на святої Покрови Пресвятої Богородиці. Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович мотивував такий вибір історичною традицією вшановувати українське військо на Покрову.

День Збройних сил України з 1993 року відзначають 6 грудня. В цей день у 1991 році був ухвалений закон України "Про Збройні сили України".

Сьогодні 23 лютого залишається святом у Росії, Білорусі, Таджикистані та Киргизії.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україна не святкує 23 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути