Ексклюзиви
понеділок, 04 червня 2018 16:15

Пивзавод і мавзолей - 5 маловідомих будівель архітектора Городецького
5

Архітектор Владислав Городецький народився 4 червня 1863 року у селі Шолудьки сучасного Немирівського району Вінницької області.

Серед його найвідоміших робіт - "Будинок з химерами", костел Святого Миколая та Караїмська кенаса у Києві. Gazeta.ua зібрала 5 маловідомих будівель, які збудував Городецький.

Пивний завод на Подолі

Завод розташований на вул. Копилівській у Подільському районі Києва. Побудований 1913 року на замовлення тестя архітектора - німецького пивовара Йосипа Марра. За часів УНР у 1918 році завод виробляв солодові напої "Народний" та "Столовий". Більшовики налагодили у цехах виробництво консервів та соків. Зараз завод випускає вітаміни та ліки.

Автор: starovina
  Пивний завод на Подолі
Пивний завод на Подолі

Земська лікарня у Мошнах

Городецький часто приїздив до поміщиків Балашових у селі Мошни сучасного Черкаського району. Катерина Балашова замовила архітектору проект лікарні. Відкриття установи відбулося 9 листопада 1894 року. До нашого часу зберігся корпус лікарні та будинок медиків.

Автор: IGotoWorld
  Земська лікарня у Мошні
Земська лікарня у Мошні

Мавзолей Потоцьких у Печері

1904 року Городецький збудував склеп польських шляхтичів Потоцьких у селі Печера Тульчинського району Вінницької області. У знак поваги до дворян архітектор відмовився від гонорару. Зараз у верхній частині склепу міститься католицький костел св. Андрія Боболі. За місцевими переказами, останки Потоцьких вивезли перед більшовицьким переворотом у Польщу.

Автор: Wikimedia
  Мавзолей Потоцьких у Печері
Мавзолей Потоцьких у Печері

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою була столична вулиця Городецького 100 років тому

Залізничний вокзал у Тегерані

Владислав Городецький провів у столиці Ірану Тегерані свої останні роки. За запрошенням американської фірми "Генрі Улен і К°" він розробив проект залізничного вокзалу у Тегерані. Його відкрили 1929 року. Разом із вокзалом Городецький розробив привокзальну площу та колійне господарство, організував пішоходні та транспортні потоки.

Автор: GRISHASERGEI
  Залізничний вокзал у Тегерані
Залізничний вокзал у Тегерані

Фасад меблевої фабрики у Києві

На сучасній вул. Архітектора Городецького, 13 розміщувався торговий дім меблевої фабрики Йосифа Кімаєра. У садибі, яка тяглася вглиб місцевості, розміщувалась сама фабрика. Тут же мешкав і сам власник підприємства. Городецький розробив фасади будівлі. У довоєнний період в будинку розміщувались різні установи. 1941 року будинок згорів. Зберігся лише головний фасад.

Автор: Wikimedia
  Фасад мебельної фабрики у Києві
Фасад мебельної фабрики у Києві

Архітектор Владислав Городецький був одним із найкращих мисливців у світі. Мисливством захоплювався з юності, коли проживав на Поділлі в маєтках своїх батька і матері.

На початку ХХ століття у Києві продовжувався будівельний бум. Коли у Києві будували Міський музей, до завершення проекту та нагляду за будівництвом міська влада запросила саме Владислава Городецького. Тепер це - Національний художній музей України.

Зараз ви читаєте новину «Пивзавод і мавзолей - 5 маловідомих будівель архітектора Городецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути