Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2012 16:31

Під Євпаторією виявили найдавніші кримські каменоломні

Під Євпаторією виявили найдавніші кримські каменоломні
Фото: investigator.org.ua

Під час розкопок античного городища "Чайка" під Євпаторією археологи виявили залишки найбільш ранньої на Кримському півострові каменоломні, повідомляє "Центр журналістських розслідувань".

Саме городище було відкрите в 1959 році, коли робітники піщаного кар'єру, який діяв тут, виявили фрагменти незрозумілої споруди, яку вчені пізніше ідентифікували як грецький квадр - частину північно-східної вежі укріплень невідомого античного міста.

З 1963 року на місці гучної свого часу знахідки проводяться регулярні розкопки. На даний час цим займається Кримська археологічна експедиція історичного факультету Московського державного університету (МДУ) під керівництвом доцента кафедри археології Олени Попової та наукового співробітника Тетяни Єгорової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На болоті в Данії знайшли сліди битви, яка відбулася в часи народження Христа

Раніше історики вважали, що камінь добували за межами городища, але ці здогадки не підтвердились. "Вперше за всі роки дослідження пам'ятки ми дійшли до самої скелі. І з'ясувалося, що в південній частині городища була каменоломня. Збереглися вирубки в скелі, насічки", - розповідає Тетяна Єгорова. За словами історика, знахідка відноситься до 60-х років 4 століття до н.е.

Московські археологи називають це місце унікальним. Городище - єдине знайдене і досліджене в Криму укріплене поселення Херсонеса. А ось справжня назва форпосту досі залишається невідомою. Поки жоден із знайдених джерел не зберіг згадки про це місце. Але археологи сподіваються, що з часом і ця таємниця буде розкрита.

Зараз ви читаєте новину «Під Євпаторією виявили найдавніші кримські каменоломні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути