Ексклюзиви
субота, 11 вересня 2021 01:14

Під час реконструкції скверу відкопали монети, кулі та старовинний посуд
6

У Житомирі на майдані Соборному під час благоустрою скверу археологи виявили артефакти XIV-ХХ ст.
Фото: Олександр Тарабукін
Здійснювався нагляд і спостереження за земляними роботами, зокрема, в межах котловану під флагшток, траншей під мережі, пішохідних доріжок і газонів
У музеї показали давні артефакти

У Житомирі на майдані Соборному під час благоустрою скверу археологи виявили артефакти XIV-ХХ ст.

"Дослідження проводилися упродовж липня-серпня 2021 року експедицією Інституту археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук В.А. Гнери, спільно із відділом досліджень КЗ "Житомирський обласний краєзнавчий музей". Роботами охоплено територію скверу загальною площею 0,383 га. Здійснювався нагляд і спостереження за земляними роботами, зокрема, в межах котловану під флагшток, траншей під мережі, пішохідних доріжок і газонів", - повідомив старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін у Facebook.

З часів XIV - XVI ст. археологи знайшли фрагменти вінець, стінок, денця глиняного кружального посуду та фрагмент пічної кахлі.

З XVI - XVIII ст. знайшли фрагменти глиняних пічних кахлів, будівельної кераміки, тютюнових люльок, уламок свинцевої кулі, кресало, уламки скляного посуду та мідні монети.

Серед знахідок XVIII- початку ХХ ст. є горщик, фрагменти вінець і ручок кружального посуду. Виявили бронзовий наперсток, мідний ґудзик, верхня частина якого декорована рельєфним зображенням двоголового орла. Знайшли свинцеві митні пломби, одна з них з датою 1871 рік, ґудзик з олов'янистого металу, мідні монети, карбовані за часів імператора Олександра І.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давню кам'яну бабу

Також виявили посуд, залізний гачок для одягу та бронзову монету номіналом 3 копійки радянських часів.

Біля давньої фортеці у Городку Хмельницької області знайшли шахову фігуру. Вона зроблена з кістки. Ії виявили у шарі XVII ст.

Зараз ви читаєте новину «Під час реконструкції скверу відкопали монети, кулі та старовинний посуд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути