неділя, 03 грудня 2017 04:20

Перший пацієнт із пересадженим серцем прожив 18 днів

Перший пацієнт із пересадженим серцем прожив 18 днів
Крістіан Барнард і його пацієнт Луіс Вашканський. Фото: Вікіпедія

3 грудня 1967 року в госпіталі Гроот-Шур в Кейптауні (ПАР) професор Крістіан Барнард провів першу у світі пересадку серця людини 53-річному пацієнту Луісу Вашканському, який прожив ще 18 днів.

Через 18 днів після операції пацієнт помер від пневмонії. Однак наступний пацієнт, Філіп Блайберг, прожив з пересадженим серцем більше 19 місяців. До кінця 1968 року в світі було зроблено вже близько 100 пересадок серця. У 1970-і роки подібних операцій проводилося не так багато, оскільки виявилося, що пересаджене серце відторгається імунною системою організму. Але на початку 1980-х років, з відкриттям імунодепресантів, число таких операцій різко зросла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарльз Дарвін писав книгу про походження видів 20 років

Барнард написав багато статей про профілактику серцево-судинних захворювань. Всього лікар Крістіан Барнард зробив шість таких операцій. Останній його пацієнт прожив з "чужим" серцем 23 роки і помер від старечих, а не від серцевих хвороб. Бернард проповідував правильне харчування: їсти все, що хочеться, але вставати з-за столу з відчуттям голоду і не насилувати себе дієтами. Також основою довголіття вважав активне сексуальне життя. У 1999 році Крістіан Барнард створив фонд для проведення благодійних акцій по всьому світу. Фінансував його сам, випускаючи екологічно чисті продукти і видаючи свої книги. Хірург надав фінансову допомогу дитячій клініці Інституту онкології в Мінську для постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Другий фонд — "Серце світу" — допомагає дітям і матерям з країн з низьким життєвим рівнем. Піонер трнсплантації серця Крістіан Барнард помер у віці 79 років від сердечного приступу під час відпочинку на Кіпрі.

У колишньому Радянському Союзі першу операцію з пересадки серця зробив відомий кардіохірург Валерій Шумаков. Відтоді в Радянському Союзі, а потім в Росії, було прооперовано близько 150 хворих. У США, де кардіохірургія досягла високого рівня, нині щорічно виконується майже 4 тисячі операцій з трансплантації серця. А усього на земній кулі вже зроблено більше 40 тисяч таких операцій. В Україні першу операцію з пересадки серця провів Борис Михайлович Тодуров 2 березня 2001 року. Оперований помер через 11 днів – від ниркової і печінкової недостатності.

Зараз ви читаєте новину «Перший пацієнт із пересадженим серцем прожив 18 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути