четвер, 08 листопада 2018 08:22

Перший рентгенівський знімок винахідник зробив з руки дружини

Перший рентгенівський знімок винахідник зробив з руки дружини
Перший рентгенівський знімок, на якому відображена рука дружини вченого, Берти Рентген, та її обручка (зберігається в архівах Насса). Фото: wikimedia

Професор Вюрцбурзького університету Вільгельм Конрад Рентген випадково відкрив рентгенівське випромінювання 8 листопада 1895 року.

Того вечора він вимкнув світло у лабораторії і помітив у темряві зеленувате світіння - флюоресценцію, що виходила від екрану, покритого кристалами барію. Кристали відреагували на вплив розташованої неподалік електровакуумної трубки. Вона була під високою напругою.

При відключенні струму світіння екрану припинялося, а при повторному включенні - відновлювалося. Трубка була обгорнута в чорний світлонепроникний папір, тому Рентген припустив, що при проходженні через неї електричного струму вона випускає якісь невидимі промені, здатні проникати через непрозорі середовища й порушувати кристали барію. Ці невідомі промені Рентген назвав X-променями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рентген у Британії визнали найвидатнішим науковим відкриттям

Через 50 днів вчений представив голові Вюрцбурзького фізико-медичного товариства рукопис із 17 сторінок, що містить опис відкритих ним променів. Разом із рукописом вчений представив також першу рентгенограму, зроблену 22 грудня. На ній була відображена рука його дружини Берти Рентген.

Відкриття рентгенівських променів викликало широкий резонанс серед вчених усього світу. На початку січня 1896 року брошура Рентгена була опублікована.

Британці обрали десять найважливіших наукових винаходів останнього часу. У голосуванні, що був організований лондонським Музеєм науки, взяли участь близько 50 тисяч чоловік. Його результати призводить BBC News. На перше місце британці помістили відкриття рентгенівського випромінювання і винахід медичних приладів, які використовують його/

Зараз ви читаєте новину «Перший рентгенівський знімок винахідник зробив з руки дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути