Ексклюзиви
пʼятниця, 30 серпня 2019 08:20

Перший порохотяг перевозили кіньми і паркували біля будинку

Перший порохотяг перевозили кіньми і паркували біля будинку
Один з перших пилососів - Elmo виробництва компанії "Сіменс", 1906 р.Фото: Siemens

Британець Х'юберт Сесіл Бут запатентував порохотяг 30 серпня 1901 року. Він звернув увагу на пристрій, який застосовували у потягах для здування пилу.

Бут сконструював великий пристрій, відомий під назвою "Біллі, який фуркоче" - Puffing Billy, спочатку з нафтовим, а потім електричним мотором. Пристрій перевозили кіньми і паркували біля будинку. Для чищення килимів використовувався 30-метровий шланг, що простягався через вікно. Бут заснував компанію, яка займалась прибиранням приміщень. Серед його клієнтів була королева Вікторія, британські адмірали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти посудомийної машини виступали служниці і чоловіки

Диво техніки Бута користувалося скаженою популярністю у Лондоні. Машину замовляли для розваг: леді з вищого суспільства пили чай, спостерігаючи, як службовці чистять килими у будинку.
Винахідники продовжували удосконалювати механічні пилососи. У 1905 році Уолтер Гріффітс з Бірмінгема створив новий порохотяг і використав хутра для засмоктування пилу. Його пристрій був портативним, компактним і нагадував сучасні.

Протягом багатьох років порохотяги залишалися предметом розкоші, але після Другої світової війни вони стали поширеним у середнього класу предметом обстановки. Порохотяги стали популярні в 1990-х, порохотяг-циклон без мішка для сміття запатентований компанією Amway в 1959.

Американська винахідниця 45-річна Джозефіна Кокрейн винайшла першу у світі посудомийну машину і 1 квітня 1893 року публічно її показала.

Зараз ви читаєте новину «Перший порохотяг перевозили кіньми і паркували біля будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути