четвер, 23 листопада 2017 04:20

Перша чеченська війна тривала два роки

Перша чеченська війна тривала два роки
Перша чеченська війна. Фото: вікіпедія

23 листопада 1996 року президент Росії Борис Єльцин підписав указ про виведення військ міністерств внутрішніх справ і армії з території Чечні згідно з Хасав'юртською угодою, підписаною в серпні. Війна, яка тривала майже два роки, привела до загибелі близько 80 тисяч військових і понад 120 тисяч мирних жителів.

Вважається, що перша чеченська війна почалася 11 грудня 1994 року - в день, коли колони російських військ увійшли до Чечні. Однак спусковий гачок "великої війни" натиснули все ж 26 листопада 1994 року, коли танки так званої "військової опозиції" увірвалися в Грозний. Тоді підтримувана Росією опозиція до президента Ічкерії Джохара Дудаєва зазнала нищівної поразки під час захоплення міста Грозний 26 листопада 1994 року. 1 грудня російська авіація нанесла удар по військових аеродромах, знищивши всі військові чеченські літаки. 11 грудня 1994 року президент Росії Борис Єльцин підписав указ про необхідність проведення військової операції в Чеченській республіці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія розв'язала Першу чеченську війну - унікальні світлини з чеченського фронту

Росіяни почали штурм Грозного в новорічну ніч 31 грудня. Тисячі мирних жителів загинули під час тижневої серії масованих авіабомбувань та ракетних і артилерійських обстрілів, що передували штурму Грозного. Вони стали наймасштабнішими з часів бомбардування Дрездена в роки Другої світової війни. Однак російські бронеколони були зупинені та блоковані чеченцями у різних районах Грозного. Бронетанкова атака була малоефективною в міських умовах, зазнала невдачі і до 3 січня майже російські сили були знищені, а решта здалася в полон.

Наступний штурм Грозного почався 7 січня 1995 року і тривав до 6 березня 1995 року, закінчився взяттям столиці Чечні. Загинуло близько 35 000 мирних жителів (з них близько 5 000 дітей) та 10 тисяч російських солдат (офіційна число - 2 тисячі). Під тиском Державної Думи та громадськості російське керівництво на чолі з Борисом Єльциним було змушене розглянути можливість ведення переговорів. Продовження бойових дій в Чечні могло серйозно зашкодити престижу Росії на міжнародній арені. Єльцин підписав Указ щодо нормалізації обстановки в Чечні, яким оголосив мораторій на бойові дії в Чечні з 28 квітня по 11 травня 1995 року. 31 серпня 1996 року у Хасав'юрті було укладено мирну угоду, за якою російські війська повністю повинні були бути виведені з Чеченської Республіки Ічкерії до 31 грудня 1996 року, про що відповідний указ був підписаний президент Росії Борисом Єльциним 23 листопада 1996 року.

Перша чеченська війна тривала два роки і була дуже кровопролитною. Великі втрати були не лише серед військових, а й серед цивільного населення. Втрати серед мирного населення Чечні склали за різними оцінками до 120 000 убитими та 240 000 пораненими. Втрати російських військових оцінюють від 5 до 80 тисяч убитими.

Зараз ви читаєте новину «Перша чеченська війна тривала два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути