середа, 09 жовтня 2019 11:24

Перепоховали в'язнів, знайдених на подвір'ї тюрми

Перепоховали в'язнів, знайдених на подвір'ї тюрми
У Дубні перепоховали 29 вбитих людей. Фото: UA:РІВНЕ

29 людських останків перепоховали у місті Дубно на Рівненщині.

Тіла у травні та червні цьогоріч виявили на подвір'ї колишньої тюрми, повідомляє "Радіо свобода".

Серед загиблих було 7 жінок. Найстаршій людині було 57 років, наймолодшій – 17. Серед убитих найбільше українців. Є також поляки, німці та представники інших національностей.

Перепоховання провели священики ПЦУ, УГКЦ і Римо-католицької церкви.

"Ці люди, яких вбито жорстоко у тюрмі, досі залишаються невідомі. Я дуже довго чекав на цю подію, яка сталась майже через 80 років. Мені було півроку, коли у Дубенській тюрмі жорстоко вбили мого батька, якому було 28 років. Навіть, якщо немає вже на колишньому подвір'ї тюрми останків, ми маємо там встановити хрест жертвам сталінського тоталітарного режиму", – сказав на поминальних заходах місцевий житель Олег Поровчук.

Тіла людей знайшли біля тюремної стіни. Під час розкопок виявили і речі в'язнів – чоботи, гребінці, ґудзики, гільзи. Антропологічні дослідження встановили, що люди сиділи у холодних і вологих камерах, переважно стоячи чи навприсідки, змінюючи один одного, щоб прилягти, бо камери були переповнені. До в'язнів застосовували тортури, гинули вони насильницькою смертю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінок ґвалтували мертвими - дослідили поховання жертв НКВС

Згідно з архівними документами, співробітники НКВС вбили понад 400 людей 24-25 червня 1941-го перед приходом у місто німецьких військ.

"Ми виявили спершу 19 людей в одному ряді, і коли підняли бетонну плиту, ще знайшли 10 людських останків. Були дані з архівних матеріалів, що є останки у другому ряді. Коли перевірили, то там не було поховань, знайшли радянські комунікації, тобто, очевидно, що під час прокладання комунікацій могли людські останки вивезти", – розповів директор меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета.

Скелети репресованих виявили у Дубно на Рівненщині. Тіла розкопали під час будівельних робіт на території колишньої тюрми, повідомляє спільнота "Типове Дубно" у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Перепоховали в'язнів, знайдених на подвір'ї тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути