середа, 10 січня 2018 04:20

Пасажири вистрибували з першого вагону і потрапляли під колеса другого - 45 років тому у Львові зійшов з рейок трамвай

Пасажири вистрибували з першого вагону і потрапляли під колеса другого - 45 років тому у Львові зійшов з рейок трамвай
Зупинки-острівці посеред проїжджої частини у Львові. Фото: Вікіпедія

10 січня 1972 року у Львові, на вулиці Городоцькій, трамвай розчавив 26 людей. Цю трамвайну аварію вважають наймасштабнішою в історії львівського трамвая.

Уранці 10 січня вулицею Городоцькою спускався переповнений трамвай. На середині спуску, поблизу Львівського цирку, водій заснув і вагон став некерованим. Коли він досягнув перехрестя вулиць Городоцької і Шевченка, то зійшов із рейок і протаранив людей, що стояли на зупинці-острівці. та врізався в будівлю школи № 11 (сьогодні — Львівська правнича гімназія). Загинули 26 осіб. Місцева влада інформацію засекретила. Очевидці аварії пригадують, що після трагедії на місце катастрофи прибули солдати-строковики, які миттю все прибрали так, що жодних слідів катастрофи не було видно Коли трамвай зійшов з рейок і вдарився об бордюр острівка з зупинкою, вагони розчепилися і їхали паралельно. Пасажири, які рятуючись, вистрибували з першого вагону, потрапляли під другий. Перший вагон трамваю повністю заїхав на шкільне подвір'я аж до його протилежного кінця, а другий наполовину проломив стіну. Поранених та загиблих забрали медики. Коли солдати все прибрали, то приїхала пожежна машина і зі шлангів змила кров з тротуарів і дороги. Пролом в мурі замурували і підібралали фарбу так, що наступного дня неможливо було віднайти місце пошкодження. Тільки залишилися сліди від трамвайних коліс на бруківці і на тротуарі біля аптеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корону Іштвана Святого американці зберігали в секретному місці

Увечері цього ж дня про подію повідомив "Голос Америки". Радянська преса замовчувала факт трагедії, лише газета "Вільна Україна" за 11 січня 1972 року в нижньому кутку третьої сторінки надрукувала: "Виконком Львівської міської Ради депутатів трудящих висловлює глибоке співчуття рідним і близьким потерпілих при аварії трамваю в м. Львові 10 січня 1972 року. Для розслідування причин аварії, вжиття заходів з посилення безпеки руху міського транспорту та надання допомоги сім'ям потерпілих створена спеціальна комісія".

Після аварії ліквідували зупинки-острівці посеред проїжджої частини та обмежили швидкість руху вагонів на спусках.

Зараз ви читаєте новину «Пасажири вистрибували з першого вагону і потрапляли під колеса другого - 45 років тому у Львові зійшов з рейок трамвай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути