пʼятниця, 18 грудня 2020 12:36

Партійний з'їзд висловив недовіру владі

Партійний з'їзд висловив недовіру владі
17 грудня 1917 року більшовики скликали Всеукраїнський з'їзд рад в Києві. На ньому більшість делегатів висловили довіру до Центральної Ради Фото: cultural.avro.org.ua

18 грудня 1917 року в Києві, у залі купецького зібрання, проходив Всеукраїнський з'їзд рад селянських, робітничих і солдатських депутатів. Більшовики намагалися усунути від влади Центральну Раду.

З'їзд скликали саме за їхньою ініціативою 17 грудня. До столиці прибули близько 2 тис. делегатів. Більшовики спробували захопити голосування, утім, головою з'їзду обрали есера Аркадія Степаненка, а почесним головою Михайла Грушевського. Тоді більшовики висловили недовіру ЦР, вимагали переобрання її керівництва, складу, передачі влади своїм радам.

Політики та військові взялися за обговорення, але, попри сподівання більшовиків, критикували не Раду, а російський Раднарком, керівництво якого напередодні надіслало Україні маніфест із ультимативними вимогами та погрожувало війною.

Генеральний секретар військових справ Симон Петлюра заявив із трибуни, що росіяни активно готують військовий похід на Українську Народну Республіку. Грушевський підкреслив, що Центральна Рада виробила проєкт найдемократичнішої у світі конституції, а його промова супроводжувалася шаленими оплесками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський уряд російську агресію списував на громадянську війну в Україні

Урешті, більшість делегатів висловили Центральній Раді повну довіру та підтримку. Відповідь Генерального Секретаріату УНР на Ультиматум Раднаркому визнали гідною.

Розлючені більшовики покинули з'їзд 19 грудня та вирушили до окупованого Харкова, де проходив III з'їзд Рад Донецького та Криворізького басейнів. За 5 діб вони об'єднаються із його делегатами, оголосять зібрання 1-м Всеукраїнським з'їздом рад та проголосять утворення Української Народної Республіки Рад – фактично, Радянської України.

На противагу Генеральному Секретаріатові УНР запрацює більшовицький маріонетковий Народний Секретаріат. На Україну поширюватимуться усі декрети Радянської Росії. Розпочнеться перша радянсько-українська війна.

Історик Михайло Грушевський провів перше засідання, як голова Центральної Ради 28 березня 1917-го. Відбулося у залі педагогічного музею - нині Київського міського будинку вчителя.

На ньому заступником голови обрали педагога Володимира Науменка, але той відмовився та склав повноваження. Запевняв, що не хоче займатися політикою. Тоді товаришами голови затвердили істориків Дмитра Антоновича та Дмитра Дорошенка.

Згодом представники УЦР вирішили підняти український прапор на будинкові міської думи та обговорили план маніфестації з національними вимогами на 1 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Партійний з'їзд висловив недовіру владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути