понеділок, 07 жовтня 2013 11:30

Пальто винайшли в Голландії 16 століття
5

Фото: Фото: topbrandsclub.ru

З настанням осені, найпопулярнішим предметом гардеробу стає пальто. Історія такої звичної для нас речі сягає своїм корінням античності.

Ще римські воїни носили теплі подовжені сукні, які називалися "palla" ("верхній одяг" латинлю). Потім французькі модникиі подарували світу свої "paletot" .

Але у звичному для нас вигляді першого пальто - з рукавами - з'явилося в Голландії 16 столітті. Саме там вирішили, що верхній одяг з рукавами функціональніший за звичний плащ.

У 18 столітті з'явилися перші пальто нарозпах з наскрізною застібкою спереду. Це ті самі пальта, в яких часто можна зустріти на сторінках книг героїв романів Дефо. Такі пальта були щедро прикрашені рюшами, воланами, складками і ґудзиками. Носили таку річ з муфтами, рукавичками і капелюхами. Пальта були показником достатку і розкоші.

Імена і назви моделям давали дизайнери, які вигадували нові фасони. Так з'явилися гарібальді, рединготи, честерфілди і cпенсери. Лорд Спенсер, до речі, став першим чоловіком, який одягнув пальто - він "вивів у світ" коротку вузьку модель верхнього одягу з довгими рукавами з тканини світлих тонів.

Головними матеріалами того часу були сукно, оксамит і плюш, різноманітність у моделі вносили гіпюрові коміри і хутряні елементи.

На початку 20 століття пальта подовжилися, але залишалися коротше за сукню. Зимові пальта робили з товстої англійської вовни: як правило, вони були картатими або однотонними з довгим хутром на комірці і подолі, великими ґудзиками в петлях з крученого шнура. На піку моди були кольорові галуни і вишивка позументом та шовковими шнурками у вигляді равликів.

Світові війни кардинальним чином вплинули на історію моди. Пальта мілітаризувалися. Наприклад, в 40-і роки з'явилися пальто з широкими ватяними плечима - спортивного типу, прямокутного силуету, зі складкою ззаду або пальто покрою принцес - вузькі в талії, злегка розкльошені. Носили також напівпальта в комплекті зі спідницями з такої ж тканини. Вони мали форму редингота із застібкою на один або кілька ґудзиків. Відкладні коміри з великими лацканами почали замінювати округлими відворотами, комірами-шальками. У 50 -ті роки Крістіан Діор змінив силует пальт: довжина їх стала такою ж, як у сукні або коротшою: "три чверті" , "сім восьмих" . Він же повернув об'ємні коміри, що підкреслювали округлість нових форм пальто.

У 60-ті роки різко укоротилася довжина спідниці - пальто також укоротилися і набули лаконічної строгої форми. Набирало популярності поєднання максі-довжини пальто з міні-довжиною сукні. Такийдещо воєнізований стиль в одязі доповнювали високими чобітьми, об'ємними сумками на ремені, кольоровими довгими шарфами. На зміну капелюхам прийшли в'язані шапочки. Металеві ґудзики в два ряди, "блискавки", пряжки, шпори і підівоки стали необхідною фурнітурою для справді модних пальто.

Зараз ви читаєте новину «Пальто винайшли в Голландії 16 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути