Ексклюзиви
субота, 06 листопада 2021 08:21

Окупанти наказали створити поліцію з українців

Окупанти наказали створити поліцію з українців
У Галичині було створено 12 батальйонів "Шуцманшафта". Загальна кількість українських поліцейських батальйонів становила 35 тис. осіб. Фото Державний архів Німеччини

Рейхсфюрер СС та шеф німецької поліції Генріх Гіммлер 6 листопада 1941-го видав наказ про організацію в Україні спеціальних поліцейських сил із місцевого населення "шуцманшафт".

"Охоронні команди" у складі допоміжної поліції Третього райху діяли на окупованих територіях в роки Другої світової війни. Формувалася з місцевого населення і військовополонених, які діяли під керівництвом німців. Окремі підрозділи згодом переведені до складу СД та СС. Були найпоширеніші на колишніх польських територіях, у західній частині Радянського Союзу і в країнах Балтики. На окупованих територіях України виникли численні частини місцевої самооборони з військовополонених та цивільних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська трагедія продовжила українсько-польський конфлікт

У листопаді 1941-го всі сформовані в райхскомісаріатах "Остланд" і "Україна" з місцевого населення охоронні і поліцейські частини були об'єднані в так звану "допоміжну службу поліції порядку" - Schutzmannschaft. Особовий склад якої ділився на категорії: охоронна поліція, вартові, інженерні, будівельні, пожежна охорона.

Члени Шуцманшафт носили німецьку військову форму але з особливими знаками розрізнення. У Києві було сформовано такі поліцейські українські батальйони: 101.111, 113.126, 129.131, 134.140, 143.146, 157.169. У Галичині було створено 12 батальйонів "Шуцманшафта" (з 201 по 212). одинадцять із них були українськими, а 212-ою польською. Як правило, такі батальйони складалися із чотирьох піхотних рот по 12-160 осіб. Озброєння батальйону складали радянські гвинтівки, кулемети та міномети. Загальна кількість українських поліцейських батальйонів становила 35 тис. осіб.

Окуповані нацистами західні області УРСР 1 серпня 1941-го увійшли до складу Генерального губернаторства як адміністративна одиниця під назвою дистрикт "Галичина".

Протягом перших тижнів Німецько-радянської війни практично вся територія Західної України була окупована вермахтом. Дистрикт ''Галичина'' створено 1 серпня з центром у Львові. Охоплював територію понад 48 тис. км кв. Ділився на окружні староства та виділені міста. Процедура входження Галичини до складу Генерального губернаторства була остаточно завершена тільки 1 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти наказали створити поліцію з українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути