Ексклюзиви
четвер, 26 жовтня 2023 10:50

Окупанти скликали "народні збори"

Окупанти скликали  "народні збори"
Делегати несуть подання про рішення Народних Зборів Фото: borodulincollection.com

26 жовтня 1939 року Народні Збори Західної України постановили звернутися до ВР СРСР з проханням включити землі до складу Української РСР. За місяць до того край окупували радянські війська.

Народні Збори скликали як тимчасовий орган для оформлення і легітимізації нового правового статусу Західної України. Вибори відбулися 22 жовтня під пильним наглядом і при безпосередньому втручанні в них радянських політичних працівників. Тоді "обрали" 1484 депутати, більшість із яких були селянами та робітниками.

Засідання зборів проходили у Львові, в приміщенні Великого міського театру. Виступали на них й перший секретар ЦК КП(б)У Микита Хрущов, драматург Олександр Корнійчук та генерал Семен Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жили у Львові під російською окупацією 100 років тому

З 26-28 жовтня уповноважені ухвалили декларації про встановлення радянської влади в Західній Україні, про конфіскацію поміщицьких і монастирських земель, про націоналізацію банків і великої промисловості та про входження Західної України до складу СРСР і возз'єднання її з УРСР. Вважають, що усі ці рішення насправді приймали у Москві, а за голосуванням в залі спостерігали агенти НКВД.

Врешті обрані з депутатів делегати передали готові декларації на затвердження Верховним Радам СРСР і УРСР. Після того у Львові відбувся великий парад Червоної армії. А 1 листопада декларації затвердили. Тоді ж Народні Збори припинили свою діяльність.

Досвідчені юристи Західної України називали ті події пародією плебісциту.

Договір про дружбу та кордон між СРСР та Німеччиною підписали у Москві 28 вересня 1939 року. Перед тим війська союзників окупували Польщу.

Угода доповнила попередній пакт Молотова - Ріббентропа. У ній зазначалося, що уряди СРСР і Німеччини після розпаду "колишньої Польської держави" мають відновити мир і порядок на її території і забезпечити народам мирне існування, враховуючи їхні національні особливості.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти скликали "народні збори"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути