неділя, 22 липня 2018 08:20

Одноокий льотчик облетів планету за тиждень

Одноокий льотчик облетів планету за тиждень
Віллі Пост, Гарольд Гаті, "Winnie Mae" в Німеччині, 1931

Американський льотчик Віллі Пост здійснив 22 липня 1933 року перший в історії одиночний переліт навколо земної кулі, який тривав 7 днів 18 годин 49 хвилин.

Льотчик і мандрівник Віллі Пост отримав ліцензію цивільного пілота у 20 років. Її видали незважаючи на каліцтво - у пілота не було одного ока через травму. Після пілотованого навколосвітнього польоту доктора Хуго Екенера на борту дирижабля "Граф Цепелін", Віллі Пост мріяв про навколосвітню подорож на літаку. Упевнений у своєму успіху, почав готуватися до подорожі.

Вибрав для польоту літак "Lockheed Vega 5В" — найшвидший у 1930-і роки. Замість шести посадочних місць в кабіні були встановлені паливні баки з пальним. Крім того, була поліпшена аеродинаміка літака, а швидкість літака збільшена до 217 км/год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Престижну велогонку виграв сажотрус

Літак "Winnie Mae" взяв старт 23 червня 1933 року з аеропорту ім. Рузвельта в Нью-Йорку. Політ був розбитий на 14 етапів з метою заправки палива і перевірки роботи вузлів літака. Перший етап польоту проходив від Нью-Йорка до Харбор Грейс в Ісландії. Потім через океан в англійський Честер, на Ганновер, Берлін. На переліт відводилося 35 годин без відпочинку. Після дев'яти годин сну було взято курс на Москву і далі до Новосибірська, Іркутська, Благовєщенська-на-Амурі.

Потім відбувся переліт до Хабаровська і далі через Тихий океан на Аляску. Він проробив маршрут в 25 089 км за 7 днів 18 годин і 49 хвилин. За заслуги в авіації Міжнародна федерація повітроплавання в 1933 р. нагородила Віллі Поста Золотою медаллю. У серпні 1935 р. Пост розбився на літаку об поверхню арктичного озера.

Перемогою сажотруса Моріса Гарена завершилася перша велогонка Тур де Франс. Проходила за маршрутом Париж-Ліон-Марсель-Тулуза-Бордо-Нант-Париж 19 липня 1903 року. Її організувала спортивна газета L'Auto – сьогодні це журнал L'Equipe.

Зараз ви читаєте новину «Одноокий льотчик облетів планету за тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути