четвер, 15 лютого 2018 16:41

Товариство імені Шевченка домоглося визнання української мови як державної у СРСР

Товариство імені Шевченка домоглося визнання української мови як державної у СРСР
В університеті Шевченка в Києві 1989 року частину предметів викладали російською мовою. Фото: infoportal.kiev.ua

У лютому 1988 року у Києві викладачі та студенти університету заснували Товариство української мови імені Тараса Шевченка. Організація добилася визнання української мови як державної у СРСР і стала ядром Народного руху України. Юрист Сергій Головатий писав установчий документ Товариства української мови. Він розповів про цю організацію і про визнання української мови у суспільстві.

"Українська мова – це не елемент культури, а елемент державності. У Конвенції ЄС чітко сказано, що мова – це те саме, що ініші інститути державності, як кордон, герб, гімн, бо це те, що єднає націю, без чого вона розсипеться. Тому я, як юрист, брав активну участь у роботі товариства", - сказав Сергій Головатий у ефірі "Громадського".

Сергій Головатий пригадав, як в українській спілці письменників за кілька тижнів після установчого з'їзду Народного руху писали Закон про мови в Українській РСР. Леонід Кравчук в той час був у опозиції до Товариства, але робота все одно велася.

"Закон ми писали ціле літо 1989 року. Кравчук не визнавав руху за мову, був в опозиції. В жовтні в Конституцію Української РСР внесли зміну у вигляді конституційного положення про те, що державною мовою в УРСР є українська мова. Це було досягнення Товариства української мови", - каже Сергій Головатий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чекає на українську мову 2018 року

Історик Віталій Довгич зазначив, що радянська влада спровокувала рух за утвердження української мови.

"Москва спровокувала рух за утвердження української мови. Почала поширювати ідею узаконити російську як єдину офіційну. Національні мови мали відмерти, така була стратегія компартії. Це викликало спротив в Україні. В радянських республіках лише в Грузії та Вірменії були державні мови, записані в Конституцію. У нас спочатку в Галичині почали створюватися товариства української або рідної мови. У Львові 1988 року спочатку було утворено товариство рідної мови. Цей рух охопив всю країну. Зрештою, влада змушена була дати згоду узаконити Товариство імені Тараса Шевченка", - каже Довгич.

Серед засновників товариства були Василь Яременко, Анатолій Погрібний, Олександр Пономарів, Сергій Головатий, Віталій Довгич та Іван Ющук.

Українській мові надали державного статусу 28 жовтня 1989 року. Вона стала обов'язковою для вивчення в усіх сферах суспільства. Після цього не раз виникали скандали вже за часів української незалежності із впровадженням української мови на практиці. Зокрема, 28 вересня набув чинності закон "Про освіту". Він передбачає перехід навчання представників національних меншин на державну мову. Угорщина розкритикувала закон та висунула Україні ультиматум.

Зараз ви читаєте новину «Товариство імені Шевченка домоглося визнання української мови як державної у СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути