четвер, 09 квітня 2020 16:06

Виявили останки людини, якій провели операцію на мозку 1,6 тис. років тому

Виявили останки людини, якій провели операцію на мозку 1,6 тис. років тому
Лікар провів операцію на мозку між IV-VII ст., розуміючи, що шансів на успіх майже немає. Фото: phys.org

Дослідники з американського університету Адельфі виявили свідчення операції на мозку, проведеної між 300-600 роками.

Скелети 10 людей, серед яких були 4 жіночих, розкопали на ділянці Паліокастро на острові Тасос у Греції. Припускають, що чоловіки були кінними лучниками та мали високий соціальний статус у Східній Римській імперії, а жінки були їхніми дружинами чи родичками. Знатніть небіжчиків підкреслювала і пишна монументальна архітектура поховання. Подальший аналіз кісток показав, що як чоловіки, так і жінки мали великі фізичні навантаження й у них були численні травми, передає Phys.org.

"Ці дуже серйозні травми лікувалися хірургічно чи ортопедично дуже досвідченим лікарем, хірургом із великим досвідом, - зазначив антрополог університету Анагностіс Агеларакіс. - Ми вважаємо, що це був військовий лікар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтворили обличчя вождя, якому плем'я розтрощило голову

Найбільшу увагу вчених привернув череп одного із воїнів. Його вивчення показало, що лікар провів складну хірургічну операцію. Шансів на її успіх майже не було, але хірург взявся за роботу, провівши усі можливі на ті часи приготування. Це свідчить про те, що воїн був дуже важливою людиною для населення тодішнього Паліокастро.

Імовірною причиною хірургічного втручання була інфекція, що загрожувала мозку. Знатний лучник помер під час операції або незабаром після неї.

"Ця хірургічна операція - найскладніша, яку я будь-коли бачив за мої 40 років роботи з антропологічними матеріалами, - додає Агеларакіс. - Її було проведено в еру, коли ніхто й не знав про якісь антибіотики".

У серпні 2019 року археологи виявили просвердлений череп у поховальній камері древнього міста Евромус, що в Туреччині. Вважають, що він є свідченням операції на мозку, яку провели 2,2 тис. років тому задля лікування головного болю.

Зараз ви читаєте новину «Виявили останки людини, якій провели операцію на мозку 1,6 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути