пʼятниця, 23 серпня 2013 11:25

Нова релігія людей неоліту виникла з появою нової яскравої зірки

Нова релігія людей неоліту виникла з появою нової яскравої зірки
Фото: polit.ru

Італійський археолог Джуліо Мальі (Giulio Magli) з Міланського політехнічного університету припустив, що храмовий комплекс Гебеклі-Тепе на південному сході Туреччини був присвячений Сиріусу.

Багато дослідників називають Гебеклі-Тепе найдавнішим з великих мегалітичних комплексів. Вік святилища, розташованого в 15 кілометрах від турецького міста Шанлиурфа, становить не менше 12 тисяч років.

На початку 8 тисячоліття до н. е. комплекс перестав функціонувати, причому люди засипали всі споруди. На його місці утворився пагорб діаметром близько трьохсот метрів (по-турецьки назва Гебеклі-Тепе означає "пузатий пагорб"), який лише в другій половині 20 століття зацікавив археологів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міні-Колізей, збудований "Римським Геркулесом", виявили в Італії

Джуліо Мальі змоделював вид зоряного неба над Гебеклі-Тепе в різні епохи. Він виявив, що три з розкопаних на даний момент кільцевих споруд орієнтовані на точки появи Сіріуса над горизонтом в 9100, 8750 і 8300 роках до нашої ери. Мальі також зауважує, що звичний людству Сіріус не завжди прикрашав зоряне небо. Він вперше з'явився не раніше 9300 до нашої ери.

Науковець припускає, що поява на небосхилі яскравої зірки могла стати поштовхом для виникнення нової релігії неолітичного людства. Храмом цієї релігії і був, відповідно до цієї гіпотези, мегалітичний комплекс Гебеклі-Тепе.

Однак припущення Мальі поки викликає сумніви у інших дослідників. Так, Єнсен Нотрофф (Jens Notroff), працівник Німецького археологічного інституту (Deutsche Arch?ologische Institut) відзначає, що нинішній стан розкопок Гебеклі-Тепе ще не дозволяє провести повноцінне археоастрономічне обстеження пам'ятки.

Зараз ви читаєте новину «Нова релігія людей неоліту виникла з появою нової яскравої зірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути