Ексклюзиви
неділя, 17 січня 2021 08:20

Норвежці обігнали британців на Південному полюсі

Норвежці обігнали британців на Південному полюсі
Британське судно "Терра Нова" вирушило в експедицію для відкриття Південного полюса. Фото: humus.livejournal.com

Члени експедиції Роберта Скотта 17 січня 1912-го досягли Південного полюса. Вони прийшли другими після експедиції Руала Амундсена.

У 1910 році британське судно "Терра Нова" вирушило в експедицію для відкриття Південного полюса. Експедицію очолював відомий вчений і полярник Роберт Скотт. В цей же час з аналогічною метою до найпівденнішій точці планети вийшов норвежець Руаль Амудсен.

Скотт отаборився на острові Росса в протоці Мак-Мердо і перезимував там. Закладав продуктові склади на шляху до полюса, Відмовився від використання тяглових собак для перевезення вантажу. Першу частину шляху мали подолати маньчжурські поні та дизельні трактори. Потім люди мали самі впрягтися в сани і дотягти їх до полюса. У похід пішло 9 людей, в тому числі полтавець Антон Омельченко. Дорога до полюса через крижані поля була ускладнена. Поні мерзли і гинули, дизельні двигуни виявились нетривкими. Команда знесилилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 52 собак вціліли 11 - група норвежців дійшла до полюсу

17 січня за кілька кілометрів до полюса вони побачили залишки табору. Норвезька експедиція випередила британську трохи більше, ніж на місяць. Залишили записку: "Дорогий капітане Скотт, оскільки Ви станете першим, хто досягне цього місця після нас, я люб'язно прошу надіслати цей лист королю Хокону VII. Якщо Вам стануть у нагоді будь-які з речей у цьому наметі, не соромтеся їх використовувати. З повагою бажаю Вам благополучного повернення. Щиро Ваш, Руаль Амундсен".

Вони рушили назад у дуже поганому фізичному та моральному стані. Брак харчів і пального вирішили долю експедиції. Усі учасники померли. За 6 місяців пошукова експедиція знайшла записи Скотта у наметі поруч із мертвими тілами учасників походу.

Зараз ви читаєте новину «Норвежці обігнали британців на Південному полюсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути