Ексклюзиви
середа, 14 березня 2018 04:20

Нафту в Саудівської Аравії американці шукали чотири роки

Нафту в Саудівської Аравії американці шукали чотири роки
Видобуток нафти в Саудівській Аравії. Фото: вікіпедія

15 березня 1938 року на території Саудівської Аравії американцями були відкриті величезні запаси нафти. Вони заклали основу багатства королівської сім'ї і до кінця 1950-х років зробили країну найбагатшою на Близькому Сході.

Саудівська Аравія — найбільша за площею (близько 2 150 000 км2) арабська держава Передньої Азії, займає більшу частину Аравійського півострова і є другою за площею після Алжиру країною Арабського світу. Королівство засноване 1932 року Ібн-Саудом. Він об'єднав чотири регіони в одну державу шляхом низки завоювань.

Пошукові роботи на Середньому Сході розпочалися ще в 1853 року британцями, але протягом десятиліть геологічні експедиції не мали успіху. На зламі XIX і XX століть країна була погано відома іноземцям і не освоєна навіть самими місцевими жителями. Саудівці не мали технічних можливостей для вивчення своїх надр. Ще в 1923 році король Абдель Азіз неохоче дозволив іноземцям розвідати і оцінити мінеральні та енергетичні ресурси великого саудівського держави. Американські геологи прибули в 1934 році на східне узбережжя королівства, зупинилися в місцевості Даммам і Ель-Джубейль. протягом двох років вкладали кошти в буріння скважин. В перший тиждень березня 1938 року скважина Д-7, пробурена вже до глибини 1440 метрів, дала нафту. У перший день всього приблизно 1500 барелів, а через два тижні в два з гаком рази більше. Вона давала нафту не місяці і не роки, а кілька десятиліть і до цих пір не виснажена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жертв Куренівської трагедії ховали протягом місяця

Видобуток нафти змінив Саудівську Аравію - це дозволило провести ряд соціальних реформ і створити в країні сучасну інфраструктуру. Запаси нафти в Саудівській Аравії становлять 268 мільярдів баррелів, вважалися найбільшими в світі до січня 2011 року. Хоча на території Саудівської Аравії знаходиться близько 100 газових і нафтових родовищ, більше половини саудівської нафти видобувається всього з 8 родовищ, найбільшим з яких є Гавар. Гавар - найбільше нафтове родовище в світі, воно містить близько 70 мільярдів барелів нафти. 9 Нафта, що забезпечує основні надходження від експорту, постачається в США, Японію і Західну Європу.

Міністр фінансів Саудівської Аравії заявив, що країна буде готова до ціни $40 за барель 2020-го. У країні розпочали низку реформ, щоб уникнути кризи, коли ціна впала до $26 за барель. Ввели нові податки і кілька мільярдів позичили. Зменшили витрати на зарплату міністрів і керівників.

Зараз ви читаєте новину «Нафту в Саудівської Аравії американці шукали чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути