Ексклюзиви
пʼятниця, 28 серпня 2020 17:50

Не готові, не вміємо, незрілі - громадськість виступає проти великого Державного герба

Не готові, не вміємо, незрілі -  громадськість виступає проти великого Державного герба
Українська громадськість виступає проти четвертого конкурсу на великий Державний герб. Ілюстрація: ukrinform.ua

Демократичне об'єднання "Українська національна рада" виступило проти проведення нового конкурсу на великий Державний герб України.

"Сучасна Україна є правонаступницею Української Народної Республіки, що підтверджено Заявою Державного Центру УНР в екзилі від 22 серпня 1992 року. Тому нинішня Україна має успадкувати від УНР її державні символи: Герб, Гімн, Прапор. Згадка в Конституції України про "великий герб" з'явилася під тиском комуністичної більшості у тодішній Верховній Раді. Це на той час був вимушений компроміс. Патріотичним силам таким чином вдалося позбутися символів Радянської імперії.

Герби встановлюються лише на етапі заснування держави, а потім передаються у спадок (слово "герб" у перекладі з німецької і означає "спадок"). Герби не створюються чиновниками! Якщо держава встановлює новий герб, то це означає перезаснування держави і порушення державного правонаступництва. Тим більше, що великі герби властиві імперіям, а Україна – не імперія. Навіть Російська Федерація, яка є імперією, відмовилась від великого герба, успадкувавши герб Російської імперії", - йдеться в заяві об'єднання.

В організації наголошують, що Герб Тризуб - самодостатній символ української єдності, а будь-які інші герби є елементами не згуртування, а роз'єднання нації, а також свідченням примітивності і дилетанства ініціаторів нової державної символіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Інституту нацпам'яті розкритикував ідею великого герба

Упорядник книги "Наш герб" Богдан Завітій в інтерв'ю "5 каналу" розповідає, що не всі роботи, які надсилалися на минулі конкурси, відповідали їх вимогам.

"Ми не є монархія. Бо зазвичай зараз монархії мають великі герби. Або маленькі держави з великими амбіціями. На жаль, 30 років авантюр, інтриг і решта так цю справу знеславили, що її треба облишити. Не готові, не вміємо, незрілі", - вважає Завітій.

Оголошений нині конкурс на ескіз великого герба став четвертим в Україні. Перший конкурс провели 1991 року, а наступні у 1996-1997 та в 2007-2009 роках.

Зараз ви читаєте новину «Не готові, не вміємо, незрілі - громадськість виступає проти великого Державного герба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути