понеділок, 04 грудня 2017 04:20

Назва міста Чикаго означає "дика цибуля порей"

Назва міста Чикаго означає "дика цибуля порей"
Чикаго у 1853 році. Фото: Вікіпедія

4 грудня 1674 року на південному узбережжі озера Мічиган єзуїтський священник француз Жак Маркетт заснував місіонерський пост, на місці якого з часом виросло місто Чикаго.

В першій половині XVII століття за ініціативою кардинала Плессі де Рішельє король Людовик XIII заснував на території Канади і Акаді губернаторство. Прибувший єзуїт Жак Маркетт швидко освоїв мову племені гуронів, що дало можливість брати участь у численних місіях єзуїтів вздовж ріки Святого Лаврентія до Великих Озер для навернення індіанців у християнство. У серпні Маркетт біля озера Мічиган 4 грудня 1674 року заснував невеликий місіонерський пост, в якому залишився на зиму. Весною наступного року він помер від дезентерії, якою заразився під час подорожі. Назва Чикаго походить від французького слова, що в свою чергу пішло від маямі-іллінойського слова shikaakwa, яке означало "дика цибуля порей".

Першим європейським поселенцем Чикаґо був гаїтянин Жан Батист Пуант дю Сабль. Він прибув сюди у 1770-х роках і одружився з жінкою народності потаватомі. Згодом заснував торговельний пост. У 1803 році Армія Сполучених Штатів Америки заснувала тут форт Деборн, який був зруйнований у 1812 році під час Деборнської різні. Племена оттава, оджибве і потавотомі віддали ці землі Сполученим Штатам у результаті Сен-Луїського договору 1816 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князя Ярослава Мудрого називали сватом Європи

У середині 18 століття територія сучасного міста Чикаґо була здебільшого населена індіанським плем'ям потавотомі, які зайняли місце племен маямі та народу "сак-фокс".
12 серпня 1833 року було споруджено невелике містечко Чикаґо, що налічувало 350 жителів. Через сім років його населення становило уже 4000. Статус міста Чикаго отримало 4 березня 1837 року.

Протягом першого століття свого існування Чикаґо стало одним з найшвидших за темпами росту міст у світі. Лише за короткий термін у 40 років населення Чикаґо зросло від 30 000 до 1 мільйона у 1890 році. Ще через 40 років кількість жителів Чикаґо потроїлося. До кінця 19 століття Чикаґо стало одним із 5 найбільших міст світу і першим у списку найбільших за населенням міст, яких не було на початку століття. 1920-ті роки принесли Чікаґо славу гангстерського міста, включно із знаменитим Аль Капоне. 1920-ті також відзначилися бурхливим економічним розвитком, що призвів до міграції чорношкірих афроамериканців з півдня Сполучених Штатів.

Українці почали поселятися у Чикаго з 1880-х pp., спершу з Закарпаття, пізніше з Галичини. Першу школу української грамоти засновано 1905 при церкві св. Миколая (1922—300 учнів). 1980 було 5 суботніх шкіл українознавства.

Зараз ви читаєте новину «Назва міста Чикаго означає "дика цибуля порей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути