Ексклюзиви
понеділок, 16 вересня 2019 15:45

Знайшли корабель мореплавця, якого вбили аборигени

Автор: James Hunter/Copyright RIMAP 2019
  Англійці затопили "Індевор" у 1778-му у розпалі війни за незалежність США
Англійці затопили "Індевор" у 1778-му у розпалі війни за незалежність США

Археологи знайшли залишки корабля знаменитого капітана-першовідкривача Австралії Джеймса Кука на дні Атлантичного океану неподалік Ньюпорта, США. Він використовував "Індевор" у мандрах до 1771-го. Самого капітана вбили гавайські туземці 1779-го.

Вчені вже неодноразово називали "Індевором" уламки інших кораблів, але тепер впевнені, що це справжній корабель Кука. Саме на ньому капітан досліджував узбережжя Нової Зеландії й Австралії, повідомляє Live Science.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гавайці вбили та розчленували мореплавця Джеймса Кука

Знаменитий корабель продали торговцю, який назвав його "Лорд Сендвіч". Його використовували як китобійне судно, згодом перевозили рабів в Америку. 1778-го "Індевор" затопили разом із 12-ма іншими англійськими кораблями, щоб перекрити вхід у гавань для французьких кораблів, які підтримували американські колонії у війні за незалежність від Англії.

Судно капітана Кука перебуває в поганому стані. Вчені оголосили про початок робіт щодо його очищення та, можливо, зможуть підняти на поверхню.

У сутичці з місцевими тубільцями з Гавайських островів 14 лютого 1779-го загинув англійський мореплавець Джеймс Кук. Місцеві убили та розчленували його тіло.

Під час третьої навколосвітньої подорожі мореплавець Джеймс Кук 1778-го досяг Гавайських островів. Кілька тисяч жителів островів — гавайці прийняли Кука за одного зі своїх богів. Але з кожним днем ​​кількість крадіжок, скоєних гавайцями, зростала. Сутички, які виникли через спроби повернути вкрадене, ставали дедалі гарячішими.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли корабель мореплавця, якого вбили аборигени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути