субота, 25 травня 2019 08:20

Народ скинув владу і створив Велику хунту

Народ скинув владу і створив Велику хунту
Травнева революція. Картина Х. М. Бланеса

У Буенос-Айресі відбулася Травнева революція 25 травня 1810 року, з якої розпочався процес утворення держави Аргентина.

Американські колонії почали боротися за незалежність. Лозунг "Свобода, рівність, братерство" був дуже популярний у тодішньої молоді іспанських колоній, як й інші ліберальні ідеї. Економіка й управління віце-королівства Ріо-де-ла-Плата на той час були монополізовані Іспанією, що значно стримувало розвиток колонії. З 1808 року Іспанія була окупована військами Наполеона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королеву посадили у в'язницю

У Буенос-Айресі легітимність віце-короля Бальтасара Ідальго де Сіснероса опинилася під питанням. Муніципальна ради винесла рішення, згідно з яким Сіснерос мав піти у відставку і передати усі повноваження муніципалітету до створення парламенту. Його названо тимчасовим президентом і головнокомандувачем військ, що викликало обурення народу, яке вилилося у протести на центральній площі Буенос-Айреса і повстання армії.

25 травня було оголошено про остаточну відставку віце-короля і формування тимчасового урядового органу — Першої хунти. Хоча було фактично скинуто владу Іспанії, у політичних цілях Велика хунта офіційно не проголошувала цього до 1816 року.

Англійська королева Єлизавета I наказала заточити в тюрму колишню шотландську правительку Марію Стюарт 19 травня 1568-го. У 1542 році Марії було всього шість днів і вона зайняла шотландський трон по смерті свого батька короля Якова V.

Зараз ви читаєте новину «Народ скинув владу і створив Велику хунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути