пʼятниця, 27 листопада 2020 12:44

Наркобарон наказав збити пасажирський літак

27 листопада 1989 року в небі колумбійської Боготи підірвали Boeing 727-21. Загинули майже 110 осіб.

Теракт підготовлений людьми боса наркомафії Пабло Ескобара. Він хотів усунути політика Сесара Трухільо, який все-таки не сів у літак, став президентом Колумбії і домігся спочатку арешту, а потім і ліквідації найвідомішого злочинця кінця минулого тисячоліття.

  Літак до вибуху. Фото: ruspekh
Літак до вибуху. Фото: ruspekh

Літак авіакомпанії Avianca виконував регулярний внутрішній рейс під номером AV203 з Боготи в Калі тривалістю менше години. О 7:11 літак злетів зі смуги аеропорту і приступив до набору висоти. Через 5 хв., на висоті 4 км, у задній частині салону вибухнула бомба. Слідом прогримів ще один, більш потужний вибух: це здетонували пари палива. 2-й вибух розірвав авіалайнер на частини, які розкидало на кілька кілометрів уздовж схилів гір поблизу міста Соача.

На борт бомбу проніс чоловік у костюмі, який був разом із напарником. Вони зайняли місця над головним паливним баком. В останній момент чоловік покинув салон, а його напарник не встиг і став одним із загиблих у літаку.

  В результаті загинули 110 осіб. Фото: ruspekh
В результаті загинули 110 осіб. Фото: ruspekh

У відповідь уряд Колумбії початов проти Ескобара справжню війну.

По країні почалися рейди поліції, у ході яких знищувалися плантації коки, а також хімічні лабораторії з виробництва наркотиків. Серед загиблих в теракті виявилися 2 громадян США. Це дало привід адміністрації Джорджа Буша посилити розвідувальну діяльність з пошуків наркобарона.

Першим успіхом стало затримання 1991 року Дандені Муньоса Москери, також відомого на прізвисько La Quica. Він був головним убивцею в Медельїнського картелі і вважався основним організатором вибуху літака. Згодом окружний суд США засудив його до 10 довічних термінів і додатково ще на 45 років.

Після Москери почали полювати на Ескобара. До осені 1993-го Медельінській кокаїновий картель почав розпадатися під впливом влади, а за його главою велося безперервне полювання. 2 грудня 1993 року Ескобара вбили в результаті поліцейської операції в Медельїнського кварталі Лос Олівос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турки збили російський військовий літак

$18 млн знайшов племінник колумбійського наркобарона Пабло Ескобара - Ніколас Ескобар. Пакет було заховано у стіні одного з будинків його дядька.

Зараз ви читаєте новину «Наркобарон наказав збити пасажирський літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути