Ексклюзиви
субота, 08 вересня 2018 08:20

Найвідоміший у світі музей відкрили в річницю повалення монархії

Найвідоміший у світі музей відкрили в річницю повалення монархії
Зали паризького Лувру. Фото: Вікіпедія

В одному з найбільших музеїв світу в першому окрузі Парижа - Луврі, 8 вересня 1791 року художники вперше виставили на огляд свої картини.

Первісні назви Лувру — Національний музей, Наполеонівський музей, Королівський музей. Музей розташований в палаці Лувру, який був побудований як фортеця наприкінці 12 століття при Філіпі II. Будівля розширювалась багато разів, сформувавши сучасний палац Лувр.

Під час Французької революції Лувр був перетворений на публічний музей. 10 серпня 1792 року королівська колекція Лувру стала національним надбанням. Через побоювання можливих випадків вандалізму або крадіжок, Національна асамблея оголосила невідкладну підготовку до відкриття музею.

У жовтні комітет почав збирати колекцію для показу заради "збереження національної пам'яті". Музей відкрився 10 серпня 1793 року в першу річницю повалення монархії. Публіці надавався вільний доступ три дні на тиждень. Колекція нараховувала 537 картин і 184 витвори мистецтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівник музею вкрав картину Леонардо да Вінчі

Французька Республіка виділяла значні кошти на розширення колекції. У 1794 році французька революційна армія під проводом Наполеона Бонапарта почала забирати твори мистецтва з різних країн Європи як військові трофеї. Музей поповнився низкою картин італійських майстрів з палаців Італії, картинами нідерландських майстрів доби відродження, маньєризма і бароко.

Збільшення експонатів Лувру сповільнилося після Першої світової війни. В цей період не було придбано якихось значних робіт. На початку Другої світової війни музей вивіз більшу частину експонатів та сховав найціннішу його частину за винятком тих робіт, які були дуже важкі і не мали великої цінності. Лувр містить понад 380 000 експонатів, з яких лише 35 000 виставлені у восьми залах загальною площею більш ніж 60 000 м².

"Крадіжкою століття" називають викрадення картини Леонардо Да Вінчі "Мона Ліза" - "Джоконда" із паризького Лувру. 21 серпня 1911 року працівник музею 30-річний Вінченцо Перуджа поцупив її щоб повернути в Італію. Крадіжку розкрили через два роки.

Зараз ви читаєте новину «Найвідоміший у світі музей відкрили в річницю повалення монархії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути