середа, 12 вересня 2018 08:21

Київському інституту дали ім'я російського імператора

Київському інституту дали ім'я російського імператора
Листівка XX ст. на якій зображений головний корпус КПІ. Фото: http://www.sgr.kiev.ua

Київський політехнічний інститут відкрили 12 вересня 1898 року. Тоді він носив ім'я імператора Олександра ІІ.

За два роки до того у Києві відбулася нарада, в якій взяли участь професори Київського університету, представники міських властей, адміністрації Південної залізниці, інженери, промисловці. Вирішили заснувати вищий технічний навчальний заклад — політехнічний інститут — з механічним, інженерним, хімічним і агрономічним відділеннями.

Для будівництва інституту міська влада запропонувала декілька ділянок у різних районах міста. Після ретельного ознайомлення комісія вибрала ділянку площею 38 десятин, що простяглася вздовж Брест-Литовського шосе. Із восьми проектів, поданих на конкурс, комісія відібрала проект, розроблений академіком архітектури Кітнером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 найкращих вузів України

В червні 1898-го оголосили про перший прийом заяв до інституту. Відповідно до Статуту, до вступних іспитів допускалися всі бажаючі, які мали атестат про закінчення гімназії, реального училища або інших середніх навчальних закладів, що прирівнювалися до гімназії. Поза конкурсом зараховувалися абітурієнти, які вже закінчили інші вузи. Навчалися в інституті чотири роки. Система навчання курсова.

Першим директором КПІ був видатний учений в галузі механіки, теорії міцності і графостатики професор Кирпичов. Перший випуск - 90 інженерів відбувся у 1903 році. У початковий період найбільший випуск був у 1910-му - 255 чол., найменший - в 1905 році - 4 чол. До 1917-го інститут закінчило 2815 осіб. В 1930 році КПІ було реорганізовано і створено на його базі 8 окремих інститутів. В 1934 році три із них - енергетичний, хіміко-технологічний та машинобудівний - були об'єднані під назвою "Київський індустріальний інститут" (КІІ).

Наказом Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич від 17 серпня 2016 року університету присвоєно ім'я його колишнього студента, видатного авіаконструктора ХХ століття Ігоря Сікорського.

КПІ входить до 4% найкращих університетів світу, за версією міжнародних рейтингів QS і Webometrics. В університеті працюють 19 факультетів, 9 навчально-наукових інститутів, декілька науково-дослідних інститутів і наукових центрів. Здійснюється підготовка бакалаврів, спеціалістів та магістрів, кандидатів і докторів наук. На території університету розташовані 20 гуртожитків, в яких проживає понад 13 тис. студентів.

Зараз ви читаєте новину «Київському інституту дали ім'я російського імператора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути