Ексклюзиви
вівторок, 13 червня 2017 04:20

Найбільший діамант з копальні "Мир" назвали на честь комуністичної партії

Найбільший діамант з копальні "Мир" назвали на честь комуністичної партії
Кімберлітова трубка "Мир" в Якутії. Фото: вікіпедія

13 червня 1955 року в Якутії була відкрита кімберлітова трубка "Мир" – одне з найбільших у світі родовища алмазів.

Геологи Амакінської експедиції, які шукали в Якутії кімберлітові трубку, побачили високу модрину, коріння у якої оголив зсув. Лисиця прорила під ним глибоку нору. За характерним синюватим кольором розкиданої землі геологи зрозуміли, що це кімберліт. Незабаром через 2800 км бездоріжжя до місця відкриття кімберлітової трубки потягнулися автоколони. Навколо родовища алмазів виросло робоче селище Мирний, зараз це місто з населенням 36 000 чоловік.

Найбільший за загальним обсягом алмазний кар'єр у світі - кімберлітова труба "Мир" має глибину 525 м і діаметр 1,2 км. Утворення кімберлітової трубки відбувається під час виверження вулкана. Крізь земну кору гази з надр землі вириваються назовні. Форма такої трубки нагадує лійку або келих. Вулканічний вибух виносить з надр Землі кімберліт - породу, що іноді містить алмази. Порода названа так на честь міста Кімберлі в Південній Африці, де в 1871 році був знайдений алмаз вагою 85 карат (16,7 грам), що викликало Діамантову лихоманку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший алмаз століття знайшли у Ботсвані

З 1957 року родовище розроблялося відкритим способом, видобуток алмазів тривала 44 роки (до червня 2001). Селище Мирний стало центром радянської алмазодобувної промисловості. Найбільший алмаз, знайдений в Росії, був здобутий на копальні "Мир" 23 грудня 1980 року. Він важить 342,5 карата (більше 68 г) і називається "XXVI з'їзд КПРС". Розробка родовища проходила у вкрай важких кліматичних умовах. Щоб пробитися через вічну мерзлоту, її доводилося підривати динамітом.

Вертольотам категорично заборонено літати над кар'єром, оскільки величезна воронка засмоктує в себе літальні апарати. Високі стіни кар'єра таять в собі небезпеку не тільки для вертольотів: існує загроза зсувів, і одного разу кар'єр може поглинути прилеглі, у тому числі забудовані, території.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший діамант з копальні "Мир" назвали на честь комуністичної партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути