Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2023 07:20

Почали розстріли в'язнів

Почали розстріли в'язнів
2072 особи розстріляли у трьох в'язницях Львова протягом 22–24 червня 1941 року працівники НКВС. Фото: Центр досліджень визвольного руху

У в'язницях Львова 22 червня 1941-го розпочалися розстріли в'язнів, причетних до ОУН.

У квітні 1941-го в УРСР діяло 62 в'язниці, з них 26 тюрем у Західній Україні. Тюрми були переповнені в'язнями - в них утримували 72 тис. 768 людей. Там сиділи політики, релігійні діячі, представники інтелігенції, колишні чиновники та військові, "куркулі", активісти національно-визвольного руху, кримінальні злочинці та арештовані за різні побутові злочини.

Нарком державної безпеки Всеволод Меркулов видав наказ, в якому йшлося про терміновий облік усіх в'язнів у тюрмах. Мали провести розподіл на тих, що підлягають депортації в концтабори ГУЛАГу і тих, кого необхідно розстріляти.

У багатьох містах Західної України після сильних нацистських бомбардувань місцеві очільники НКВС самостійно почали знищувати в'язнів. Прокурор Львівської області Леонтій Харитонов санкціонував страту політичних в'язнів – священиків, членів ОУН, колишніх українських військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталінський терор: смертні вироки виконували таємно

"Ворогів народу" без суду поливали чергами із автоматів просто в камерах через дверцята для передачі їжі, закидали гранатами. Трупи ховали в подвір'ях в'язниць.

22 червня у Львівській в'язниці №1 виконали вироки щодо 108 осіб, які були засуджені до вищої міри покарання. 23 червня місцеві органи НКВС розпочали розстріли ув'язнених в усіх тюрмах Львова. Всього, у в'язницях Львівської області 22-28 червня розстріляно 4 тис. 591 людину.

4 липня 1941 року у Заліщиках на Тернопільщині облили пальним, підпалили і скинули із зруйнованого моста 14 вагонів із в'язнями Чортківської і Коломийської тюрем.

На початку липня зруйнували залізничний міст через Дністер. З обох боків мосту пригнали два ешелони вагонів із в'язнями. Один з цих ешелонів містив арештантів Чортківської в'язниці, інший — Коломийської. Вагони облили пальним, підпалили та скинули у річку. Тих, що змогли врятуватися з вагонів – добивали у воді і на березі кулями.

Зараз ви читаєте новину «Почали розстріли в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути