пʼятниця, 04 вересня 2020 10:32

На Закарпатті створили військове формування

На Закарпатті створили військове формування
1938 року на Закарпатті створили Українську Національну Оборону. Фото: wikipedia

Напіввійськову організацію "Українська Національна Оборона" створили в Ужгороді 4 вересня 1938 року. Мала стати ядром майбутніх українських військ на Закарпатті.

Організаційне засідання провели молоді активісти ОУН у Народному Домі, де діяло місцеве товариство "Просвіта". УНО мала забезпечити оборону населення Закарпаття, що тоді перебувало під владою Чехословаччини. Також ставила за мету захист державного майна.

Першим командувачем став юрист Василь Івановчик - член управи Центральної Руської Народної Ради, на засіданні якої того ж дня ухвалили текст вимоги про негайне надання автономії Підкарпатській Русі. Згодом керівництво УНО переберуть на себе військовий Іван Рогач і журналіст Степан Росоха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуцули створили свою республіку

9 листопада "Українську Національну Оборону" переформатували в "Карпатську Січ", що протидіятиме угорській окупації краю в березні 1939 року.

Підкарпаття, по-сьогоднішньому Закарпаття, а в мирному договорі в Парижі від 10 вересня 1919 року як автономна частина під назвою "Подкарпатська Русь" було приєднано до Чехословацької республіки, що утворилася на руїнах Австро-Угорщини.

Чехословацький уряд в інтересах чехів і чехізації від самого початку почав застосовувати на Підкарпатській Русі гасло "роз'єднуй і володарюй".

Роз'єднання, чвари, боротьба серед народу розпочалися з перших років після приєднання до Чехословаччини на релігійному ґрунті між греко-католиками і православними, але в середині 20-х вони вже обридли народу, послабшали й цілком згасли. Тоді чехословацький уряд розпалив ще більше вогнище – мовне питання.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті створили військове формування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути