Ексклюзиви
субота, 19 лютого 2022 08:20

На українську землю прийшли "зелені чоловічки" - цей день в історії

На українську землю прийшли "зелені чоловічки" - цей день в історії
Україна зазнала величезних економічних втрат від тимчасової окупації Автономної республіки Крим Росією. Збитки оцінюються в понад $100 млрд. Фото: ppu.gov.ua

В український Крим 19 лютого 2014-го почали прибувати перші російські військові підрозділи. Розпочалася збройна агресія Російської Федерації проти України.

Після самоусунення від влади президента України Віктора Януковича антиукраїнські виступи в Криму вибухнули з новою силою. Поки під час Майдану в Україні змінювалася влада, росіяни готували план окупації Криму. У кінці лютого з Росії і кримських баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків зайшли на Кримський півострів. Створено збройне формування з російських "козаків", яке називало себе "самооборона Криму".

Міста Криму вже були заповнені російською агентурою, перевдягненими військовими. Вони зображували перед об'єктивами телекамер нібито "настрої" місцевого населення. В ніч на 27 лютого парламент та уряд Криму захопили російські спецпризначенці без знаків розрізнення і вивісили над ними прапори РФ. Зігнали частину депутатів Верховної ради і у закритому режимі примусили ухвалити рішення про призначення референдуму щодо статусу Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 тис. загиблих та 25 тис. поранених - підсумки військової агресії Росії

Після витіснення українських військових з півострову "зеленими чоловічками" та захоплення влади 11 березня Радою АРК та міською радою було оголошено "декларацію про незалежність". Через п'ять днів у Криму був проведений референдум щодо стутусу півострова.

Попри указ в.о президента України Олександра Турчинова про призупинення рішення кримського парламенту, а також попри рішення Конституційного суду, що визнав оголошення референдуму таким, що не відповідає Конституції України, а також позицію Ради безпеки ООН референдум було проведено.

В умовах бойкотування референдуму кримськотатарським народом, присутності великої кількості озброєних російських військовослужбовців, а також фальсифікацій, референдум в АРК буцімто зібрав понад 1,2 млн заповнених бюлетенів. Це відповідає 83,10% загальній кількості виборців, з яких нібито 96,77% засвідчили вибір "за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації".

18 березня у Москві президент Росії Володимир Путін, прем'єр самопроголошеної республіки Сергій Аксьонов, голова новоствореної "Державної Ради" Володимир Константинов підписали так званий "Договір про прийняття Криму до складу Росії".

Україна зазнала величезних економічних втрат від тимчасової окупації Автономної республіки Крим Росією. Збитки оцінюються в понад $100 млрд. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на установчому саміті "Кримської платформи" влітку 2021-го.

Зараз ви читаєте новину «На українську землю прийшли "зелені чоловічки" - цей день в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути