Ексклюзиви
субота, 09 травня 2020 17:07

На небі помітили гідроплан, сконструйований українцем

На небі помітили гідроплан, сконструйований українцем
Літак, сконструйований Сікорським. Фото: uahistory.com

9 травня 1913 року відбувся перший політ гідроплана С-10 "Гідро", спроектованого українцем І. І. Сікорським.

Над літаючими апаратами Сікорський почав працювати в 1910 році. Свої зусилля він об'єднав з сином київського купця Федором Билінкіним, який вже був досвідченим у цій справі. Створений біплан був названий БІС № 1 (Билінкін, Йордан, Сікорський). Потім його перебудували у літак БІС № 2, на якому 3 червня 1910 року в присутності спортивних комісарів Київського товариства повітроплавання Ігор Сікорський виконав вдалий політ по прямій довжиною в 182 м на висоті 1,2 м. Політ тривав 12 с.

У 1911 році на своєму літаку С-5 Сікорський здав іспит на звання пілота. Встановив 4 всеросійських рекорди, здійснював показові польоти, катав пасажирів. 29 грудня 1911 на літаку власної конструкції С-6 встановив світовий рекорд швидкості польоту з двома пасажирами — 111 км/год. На Московській повітроплавальній виставці його нагородили Великою золотою медаллю, а Російське технічне товариство нагородило його медаллю "За корисну працю у повітроплаванні та за самостійну розробку аероплана своєї системи, яка дала чудові результати". Київське товариство повітроплавання нагородило знаменитого земляка золотою медаллю.

У 1913 році Сікорський створив С-10, до назви якого додав приставку "Гідро", аби уникнути плутанини з сухопутними машинами того ж типу. Цей гідроплан отримав двигун, потужністю 100 к.с. Розмах верхніх крил становив 13,7 метрів, а нижніх - 8,6 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зменшувала шум і підвищувала комфорт: історія гумової камери для коліс

Цього дня 1960 року американський атомний човен "Тритон" завершив першу підводну навколосвітню подорож,яка продовжувалася протягом 84 днів. Маршрутом обрали шлях, який у свій час подолала експедиція Магеллана. Одним із головних завдань підводної подорожі стало тестування психологічної атмосфери колективу з 183 людей - вони тривалий час перебували у замкнутому просторі і виконували складні нестандартні завдання.

Зараз ви читаєте новину «На небі помітили гідроплан, сконструйований українцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути